Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ποεδ

Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απ’ την Παιδεία», «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Σχολείου» και «Όχι στο ξεπούλημα των νηπιαγωγείων» εξέφρασαν την αντίθεση τους στην επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης από τα τέσσερα έτη.  

«Όσον αφορά την προς τα κάτω εκπαίδευση της προδημοτικής βεβαίως και είμαστε σύμφωνοι, φωνάζουμε όμως όχι σε λανθασμένους σχεδιασμούς, σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. », επισήμανε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου. 

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εμπλέξει στην επέκταση του θεσμού τα ιδιωτικά σχολεία, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης αφού τα δίδακτρα θα καλύπτονται από το κράτος μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Θεωρούμε ότι συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει την ταφόπλακα στο δημόσιο νηπιαγωγείο και ζητούμε να το ξανασκεφτούν και να περάσουν με τροποποιήση», ανέφερε η Πρόεδρος της Παγκύπριας Κλαδικής Επιτροπής Νηπιαγωγών, Μάρω Κασπαρή. 

Εκ μέρους της Δημοκρατίας το ψήφισμα παρέλαβε ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου της Προεδρίας, Ανδρέας Ιωσήφ.

Στη βουλή το νομοσχέδιο

 Νωρίτερα το πρωί στην  Επιτροπή Παιδείας της Βουλή, υπήρξε πλειοψηφία για την προώθηση δύο τροπολογιών.

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία που κατέθεσε το ΔΗΚΟ:   την περίοδο 23-24 τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα δημόσια και δημοτικά νηπιαγωγεία και πληρούν τα κριτήρια θα λάβουν επιχορήγηση.   Το ίδιο θα ισχύσει  και την επόμενη χρονιά 24-25 κατά την οποία ο αριθμός τους θα αυξηθεί καθώς η φοίτηση θα είναι  υποχρεωτική  από τ 4 χρόνια και 6 μήνες.

Τις επόμενες δύο χρονιές 25- 26 και 26- 27 θα επιχορηγείται η φοίτηση των παιδιών πάνω των 4 ετών είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτικά σχολεία.    

Με τη δεύτερη τροπολογία της ΕΔΕΚ, δεσμεύεται η νέα κυβέρνηση ότι μέχρι το 2027 το Υπουργείο Παιδείας θα έχει όλες τις υποδομές ούτως ώστε να απορροφούνται όλα τα παιδιά στον Δημόσιο Τομέα.

Στη συμφωνία δεν ενσωματώθηκε η τροπολογία του ΑΚΕΛ, η οποία όπως ανακοίνωσε το μέλος του κόμματος στην επιτροπή παιδείας θα ξανακατατεθεί στη Ολομέλεια, μαζί με το κυβερνητικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

.

Φωτογραφίες mattpress*
 

ποεδ
ποεδ
ποεδ
ποεδ
ποεδ
ποεδ