Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βανδαλισμοί σχολεία.

Προτεραιότητα στην επέκταση του θεσμού φρούρησης των σχολείων κατά τις πρωινές ώρες προσανατολίζονται οι σχολικές εφορείες, οι οποίες αναμένουν τις απόψεις όλων των σχολικών μονάδων για ενδεχόμενες τους ανάγκες.

Όπως δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, έχει ήδη αποσταλεί ενημερωτική επιστολή σε όλα τα σχολεία, και από το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα αναμένεται να διαφανούν τα επόμενα βήματα για το όλο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, ο θεσμός του φρουρού ασφαλείας χωρίζεται σε δυο κομμάτια. Το ένα αφορά τις ώρες πρωινής φοίτησης, και το δεύτερο για όλη τη διάρκεια της νύκτας, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση παραβατικών συμπεριφορών σε σχολεία. Είτε αυτά αφορούν βανδαλισμούς, είτε διαρρήξεις και κλοπές.

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών, ήδη ο θεσμός των φρουρών έχει αξιολογηθεί με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο για τις ώρες της πρωινής φοίτησης, και εκεί αναμένεται σε πρώτη φάση να δοθεί έμφαση για επέκταση του στα δημοτικά και στα γυμνάσια, μιας και η λειτουργία του στα Λύκεια έχει αποτιμηθεί θετικά.

Από εκεί και πέρα, οι σχολικές εφορείες προχωρούν σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, και εκεί που θα δοθεί έμφαση είναι στα λεγόμενα «υψηλού κινδύνου». Παραδειγματικά στη Λεμεσό, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα υπάρχουν εννέα (9) τέτοια σχολεία, που έχουν τα χαρακτηριστικά να καταγράφονται βανδαλισμοί και κλοπές.

Αναφορικά με την ολονύκτια φρούρηση σχολείων, ο κ. Έλληνας εκτίμησε πως είναι δύσκολο να προχωρήσει οριζόντια το μέτρο, καθώς αποδείχτηκε πως το κόστος ύπαρξης φρουρών, είναι υπέρμετρα δυσανάλογο των μεμονωμένων κλοπών που παρατηρούνται σε ετήσια βάση.