Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαδικτυακή βία

Πού σταματά το αστείο και πού ξεκινά η διαδικτυακή βία;

Αυτό επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, με τρία video ευαισθητοποίησης στα social media και δυο σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Play for your Rights»

Με την συντονίστρια του έργου, Μαρία Αγγελή να δηλώνει στον ΑΝΤ1 πως «είναι ένα παιχνίδι  με κάρτες που είναι ένα κανονικό επιτραπέζιο και είναι και ένα παιχνίδι κρυμμένου το οποίο παίζεται με την χρήση ενός app που το κατεβάζεις στο κινητό σου  και  κρύβεις σε διάφορα συμβολικά σημεία μέσα στην πόλη κάποια QR code  και σαν στέκεσαι μπροστά από τα  QR code μπαίνει στα παπούτσια του άλλου ή της άλλης που δέχεται διαδικτυακή βία. Είναι εκπαιδευτικά εργαλεία αλλά μπορεί και ο οποιοσδήποτε να τα κατεβάσει».

Στόχος, η εξάλειψη της σεξιστικής ρητορικής μίσους, των έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων ανάμεσα σε έφηβες και έφηβους, μέσα από εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που αξιοποιούν τις εφαρμογές, τα παιγνίδια αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα.

«Έχουμε πιο συχνά σεξισμό κατά των γυναικών στα διαδίκτυο άρα τον υφίστανται  δυσανάλογα τα κορίτσια  και οι γυναίκες  και το δεύτερο είναι ότι ο αντίκτυπος πάνω στα κορίτσια είναι πιο σοβαρός, χωρίς να σημαίνει ότι τα αγόρια δεν υφίστανται διαδικτυακή βία», σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Αγγελή.

Στην Ευρώπη, 1 στις 10 γυναίκες έχει βιώσει κάποιας μορφής διαδικτυακής βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω και όπως δηλώνουν έχουν απώλεια εμπιστοσύνης, άγχος ή κρίσεις πανικού, αδυναμία συγκέντρωσης και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία στην Κύπρο.