Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατασκοπεια

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σινσινάτι καταδίκασε έναν Κινέζο υπήκοο σε 20 χρόνια φυλάκιση, αφού καταδικάστηκε πέρυσι για σχέδιο κλοπής εμπορικών μυστικών από πολλές αμερικανικές αεροπορικές και αεροδιαστημικές εταιρείες, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Xu Yanjun, ο πρώτος Κινέζος κατάσκοπος που εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για δίκη, καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2021 από ομοσπονδιακό δικαστήριο με κατηγορίες για συνωμοσία και απόπειρα διάπραξης οικονομικής κατασκοπείας και κλοπής εμπορικών μυστικών. Οι κινεζικές αρχές χαρακτήρισαν την Πέμπτη τους ισχυρισμούς εναντίον του Xu «αναληθείς».

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή 25 ετών για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι παρόμοιων ενεργειών, αλλά οι δικηγόροι του Xu δήλωσαν σε προηγούμενες καταθέσεις στο δικαστήριο ότι μια τέτοια ποινή θα υπερέβαινε εκείνες που επιβλήθηκαν σε άλλα άτομα που καταδικάστηκαν για τέτοια εγκλήματα.

«Η σημερινή ποινή καταδεικνύει τη σοβαρότητα αυτών των εγκλημάτων και την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διερευνήσει και να διώξει τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης ή οποιασδήποτε ξένης δύναμης να απειλήσει την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland σε δήλωση.

Ο Xu, 42 ετών, κατηγορήθηκε ότι ήταν επαγγελματίας κατάσκοπος του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας και συνελήφθη στο Βέλγιο το 2018 μετά από έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Εικάζεται ότι χρησιμοποίησε ψευδώνυμα και εταιρείες-βιτρίνα μεταξύ 2013 και 2018 για να στοχεύσει πολλές αεροπορικές και αεροδιαστημικές εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της GE Aviation, του ομίλου της General Electric Co.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Xu «είναι απλώς αναληθείς».

«Ζητάμε από την πλευρά των ΗΠΑ να χειριστεί την υπόθεση χωρίς μεροληψία και σύμφωνα με τον νόμο και να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Κινέζων πολιτών», είπε ο Μάο σε τακτική δημοσιογραφική διάσκεψη στο Πεκίνο την Πέμπτη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κινεζική κυβέρνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και καταβάλλει άνευ προηγουμένου προσπάθειες για να κλέψει κρίσιμη τεχνολογία από επιχειρήσεις και ερευνητές των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, δήλωσε ότι η υπηρεσία του ανοίγει μια νέα υπόθεση αντικατασκοπείας που σχετίζεται με την Κίνα περίπου δύο φορές την ημέρα.