Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Καλάθι νοικοκυριού

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στο Υπουργείο ενέργειας εμπορίου και βιομηχανίας όσον αφορά το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τις 2 Νοεμβρίου και στόχο έχει τη θεσμοθέτηση ανώτατων τιμών σε 51 βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τους περισσότερους να βλέπουν με θετικό μάτι την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Όπως ανέφερε η υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας «θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες, σίγουρα οι υπεραγορές μπορεί να έχουν  κάποιες ανησυχίες και να έχουν και αυτές προκλήσεις από τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντούτοις δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι καταναλωτές».

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις υπεραγορές κατά τη διαβούλευση, εκφράστηκε εκ μέρους τους καλή θέληση αν τελικά το υπουργείο αποφασίσει να το εφαρμόσει.

Τονίζεται ωστόσο πως όπως έχει ετοιμαστεί το νομοσχέδιο θα είναι δεσμευτικό για τις υπεραγορές  με κύκλο εργασιών άνω των €8 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την Πηλείδου «η ανώτατη τιμή που θα εφαρμόζεται ανά προϊόν που θα μπαίνει στο καλάθι του νοικοκυριού θα εφαρμόζεται μόνο για το συγκεκριμένο προϊόν που επιλέγει η κάθε υπεραγορά. «Δηλαδή εάν το προϊόν είναι το ρύζι, θα επιλέγει η υπεραγορά ρύζι οποιασδήποτε μάρκας και θα πρέπει εκείνο το συγκεκριμένο προϊόν να διατίθεται στην τιμή η οποία θα προσδιορίζεται ως ανώτατη».

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη βουλή προς συζήτηση ώστε να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της.