Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νατάσα Πηλείδου

Δηλώσεις για το «Καλάθι του νοικοκυριού» έκανε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, στο περιθώριο του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία. Εξήγησε σε ποια σημεία επικεντρώνονται οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για εισαγωγή και στην Κύπρο του καλαθιού του νοικοκυριού και πως θα επιλεγούν τα προϊόντα που θα περιληφθούν σε αυτό.

Όπως ανέφερε, λόγω της βελτίωσης του μηχανισμού ελέγχου ο καταναλωτής μπορεί να έχει βλέποντας το παρατηρητήριο τιμών μια συνοπτική εικόνα για τις τιμές των προϊόντων ανά υπεραγορά.

Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί το νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού  ξεπερνά την πιθανότητα έλλειψης. Διευκρίνισε ότι η ανώτατη τιμή που θα εφαρμόζεται ανά προϊόν που θα μπαίνει στο καλάθι του νοικοκυριού θα εφαρμόζεται μόνο για το συγκεκριμένο προϊόν που επιλέγει η κάθε υπεραγορά. «Δηλαδή εάν το προϊόν είναι το ρύζι, θα επιλέγει η υπεραγορά ρύζι οποιασδήποτε μάρκας και θα πρέπει εκείνο το συγκεκριμένο προϊόν να διατίθεται στην τιμή η οποία θα προσδιορίζεται ως ανώτατη. Άρα θα υπάρχει η επιλογή για την υπεραγορά να εξετάσει τα δεδομένα της και να κάνει εκείνο που την βολεύει. Και θα λέγαμε ότι επειδή οι υπεραγορές ήδη κάνουν πολλές προσφορές θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είναι εντός των πλαισίων των οποίων θα μπορούν να επιτρέψουν στις υπεραγορές να το εφαρμόζουν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις για το καλάθι του νοικοκυριού συνεχίζονται.