Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Καλάθι νοικοκυριού

Τριήμερο διαπραγματεύσεων αρχίζει σήμερα με στόχο να εισαχθεί και στην Κύπρο «Το καλάθι του νοικοκυριού», στο πρότυπο του ελληνικού μοντέλου.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή ως συνέχεια της πρότασης που κατέθεσε χθες η υπουργός Νατάσα Πηλείδου στο υπουργικό συμβούλιο και η οποία έχει εγκριθεί. Στόχος είναι η ανακοπή του κύματος ακρίβειας, ειδικά στα βασικά προϊόντα που χρειάζεται μια οικογένεια.

Με εισήγηση της υπουργού Εμπορίου, αναμένεται να δημιουργηθεί μια λίστα με 50 βασικά προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» τα οποία με διάταγμα θα κριθούν ως απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των νοικοκυριών και θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από όσα πωλούνται σήμερα και να εξαιρεθούν από το κύμα της ακρίβειας.

Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και δύο εβδομάδες με 51 βασικά προϊόντα. Οι αλυσίδες υπεραγορών αναρτούν τις τιμές των προϊόντων σε καταλόγους που ανανεώνονται εβδομαδιαίως.  

Στη σημερινή σύσκεψη στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχουν κληθεί ο Σύνδεσμος Υπεραγορών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ. Αύριο θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την Παρασκευή οι σύνδεσμοι καταναλωτών.

Από τα αποτελέσματα των συσκέψεων θα εξαρτηθεί και η οριστικοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το «Καλάθι του νοικοκυριού».