Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βαρθολομαίος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Μετά από 400 ολόκληρα χρόνια θα έχουμε άφιξη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κύπρο. Με αφορμή την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με δική του πρωτοβουλία θα πρωτοστατήσει της εξοδίου ακολουθίας.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική εξέλιξη, με τον Θεολόγο, Θεόδωρο Κυριακού να αναλύει στο «Μέρα Μεσημέρι» τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά και το κατά πόσο μπορεί να συσχετιστεί με τα σενάρια διαδοχής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε ευεργετήσει με ουσιαστικές πράξεις τον Οικουμενικό Πατριαρχή, ειδικότερα στο θέμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρέχοντας του σημαντική στήριξη. Η Εκκλησία της Κύπρου ήταν μόλις η 4η Εκκλησία που αναγνώρισε το Αυτοκέφαλο της.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν όπως ανέφερε ο κ. Κυριακού και η οικονομική συνεισφορά της Εκκλησίας της Κύπρου προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήμα ευεργετήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι Τούρκος υπήκοος, έχει παράλληλα και συμβολική σημασία, με δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης φτάνει στην Κύπρο ανήμερα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου, και αναχωρεί από το νησί αυθημερόν. Ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ιεραρχές ή Συνοδικούς πριν την αναχώρηση του. Κάτι που πιθανόν να ερμηνεύεται και ως κίνηση με βλέμμα τον διάδοχο του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Όπως εκτίμησε ο κ. Κυριακού, πιθανόν να έχει συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο ή τον Τοποτηρητή του Θρόνου, και πιθανόν να αποφύγει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ιεράρχες.