Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Είκοσι λεπτά πριν από τις 7:00 το πρωί επήλθε το τέλος του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου του Β΄. Μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, την οποία έδωσε με σθένος και υπομονή, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου εκοιμήθη σε ηλικία 81 χρόνων. 

Ιστορική πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο ετοιμάζει ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για να προστεί, το ερχόμενο Σάββατο, της Εξοδίου Ακοκουθίας για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο τον Δεύτερο.

Ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας αναγνωρίζει, αφενός, την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Κύπρου, αφετέρου δε, τιμά ένα μεγάλο Πνευματικά και Εθνικά Ιεράρχη, έναν θρησκευτικό ηγέτη με ισχυρή προσωπικότητα που είχε τεράστια συμβολή στην προσπάθεια να παραμείνουν ενωμένες όλες οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Στην ανακοίνωση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, προέβη ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τις τιμές προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

«Της εξοδίου ακολουθίας της, προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου», επισήμανε ο Τοποτηρητής Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. 

Την απόφαση είχε νωρίτερα ανακοινώσει από το Φανάρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Υποδεχόμενος όμιλο προσκυνητών από την νήσο Τήνο, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μεταβεί στην Κύπρο για την Εξόδιο Ακολουθία του», ανέφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Δεύτερος εκοιμήθη σε ηλικία ογδόντα-ενός ετών, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Κύπρο. Έδινε σκληρή μάχη τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τον καρκίνο και η κατάσταση της υγείας του το τελευταίο διάστημα είχε σημειώσει ραγδαία επιδείνωση.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή με ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή και το οποίο υπογράφουν οι ιατροί του Αρχιεπισκόπου, Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Μιχάλης Πρωτοπαπάς.

«Ο Αρχιεπίσκοπος εκοιμήθη ήσυχα, στις έξι και 40 το πρωί, αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειάς του. Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη, καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του»

Στην συνέχεια, εξαίρει το εκκλησιαστικό έργο του προκαθημένου της Εκκλησίας.

«Υπήρξε εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου και, καταλείπει έργο, το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη, η ανάδειξη, ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας». 


Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Όπως αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, η Ιερά Σύνοδος, η σορός του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα εκτεθεί  σε λαϊκό προσκύνημα, από το πρωί της Πέμπτης, μέχρι και το πρωί του Σαββάτου δώδεκα Νοεμβρίου, στις δώδεκα το μεσημέρι, ημέρα του ενταφιασμού.

Σε μια σημαδιακή ημερομηνία, καθώς στις δώδεκα Νοεμβρίου το 2006, είχε γίνει η ενθρόνιση του ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ στις 12 Νοεμβρίου 1972, είχε εκλεγεί ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου.

«Κηρυχθεί εκκλησιαστικό πένθος μέχρι της Ημέρας της εξοδίου ακολουθίας. Τρίτον, Ανοιχθεί Βιβλίο Συλλυπητηρίων στο Γραφείο του αίδιμου Αρχιεπισκόπου από της 10ης της 8ης Νοεμβρίου μέχρι και της 12ης της Παρασκευής 11ης Νοεμβρίου 2022», ανέφερε ο Τοπορητής Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. 

Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Αποφάσισε, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος, όπως ήταν η δική του επιθυμία, θα ταφεί σε ειδικό χώρο που ετοίμασε ο ίδιος, εντός του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα. Θα παραμείνει εκεί θαμμένος μέχρι τον θάνατο του επόμενου Αρχιεπισκόπου και ακολούθως τα λείψανα του θα μεταφερθούν σε άλλο ειδικό χώρο, και συγκεκριμένα στην κρύπτη, που έχει διαμορφωθεί εντός του Καθεδρικού Ναού.


«Δύσκολη μέρα για την Κύπρο»

Μόλις έγινε γνωστή η δυσάρεστη είδηση, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας έσπευσε πρώτος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, χαρακτηρίζοντας δύσκολη τη σημερινή μέρα για την Εκκλησία και την Κύπρο.

Οι σημαίες ήδη κυμάτιζαν μεσίστιες και οι καμπάνες χτυπούσαν  πένθιμα, ενώ αυξημένη ήταν η αστυνομική παρουσία μπροστά και γύρω από την Αρχιεπισκοπή.
«Είναι δύσκολη η σημερινή μέρα για την Εκκλησία και την Κύπρο. Όπως όλοι γνωρίζετε χάσαμε τον Αρχιεπίσκοπο μας πριν λίγες ώρες. Δεν έχω λόγια να πω. Ήρθα εδώ να δώσω συλλυπητήρια στην οικογένεια», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας. 

Αμέσως μετά, σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε πως ο Αρχιεπίσκοπος (ΤΟΥΙΤΕΡ) αντιμετώπισε με θάρρος, πίστη και υπομονή τη δοκιμασία της ασθένειας του. Είμαι ευγνώμων για τις πολύτιμες συμβουλές του. Θα με συνοδεύει πάντα η ευγένεια της ψυχής του και η ευθύτητα του, κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μετέβη ακολούθως η Προέδρευσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μεταφέροντας τα συλλυπητήρια της Πολιτείας προς την Ιερά Σύνοδο.

«Ήταν μια πολύ σημαντική εκκλησιαστική φυσιογνωμία και όχι μόνο και η θλίψη μας είναι μεγάλη. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε επισήμως τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας προς την οικογένεια, τους οικείους του και βεβαίως προς την Ιερά Σύνοδο», υπογράμμισε η κ. Δημητρίου. 

Το πρώτο τρισάγιο

Τέσσερις ώρες μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, εψάλη το πρώτο τρισάγιο στη μνήμη του. 

Επίσκοποι, ιερείς, τα αδέλφια και εργαζόμενοι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στην παρουσία της Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας Αννίτας Δημητρίου, συνοδεύουν τη σορό από το αρχιεπισκοπικό διαμέρισμα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

Προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, τελέστηκε προσευχή υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Δευτέρου.

Ακολούθως, οι παρευρισκόμενοι προσκύνησαν τη σορό και απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.