Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερσίν Τατάρ

Με ακαδημαϊκούς και φοιτητές του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ταρτού της Εσθονίας, οι οποίοι βρίσκονται στα κατεχόμενα για «εκπαιδευτική επίσκεψη», είχε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κ. Τατάρ ενημέρωσε τους ξένους φοιτητές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί και ότι μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία «δύο κυρίαρχων κρατών», που ζουν δίπλα-δίπλα. Πρόσθεσε ότι η νέα πολιτική υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία και ότι η πολιτική αυτή δεν θα ανατραπεί ποτέ.

«Το διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των Τούρκων της Κύπρου», είπε, πρέπει να γίνουν αποδεκτά για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις και υποστήριξε ότι δεν έχει αλλάξει η ελληνοκυπριακή νοοτροπία και ότι «οι προσπάθειές της να επεκτείνει την εξουσία της στο βορρά δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές».

Αναφερόμενος στους «άδικους περιορισμούς και την απομόνωση», ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε  ότι παρά τα εμπόδια, η «τδβκ» συνεχίζει να αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο τουρισμός.

Επισήμανε τη σημασία της μελέτης του Κυπριακού από το Πανεπιστήμιο του Ταρτού στην Εσθονία και είπε ότι αναγκαίες τέτοιες επαφές για την υπεράσπιση της «δίκαιης υπόθεσης» και τη γνωστοποίησή της στον κόσμο.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται παρά το γεγονός ότι θυματοποιούνται και θα συνεχίσουν την πορεία τους με αποφασιστικότητα για να κάνουν να ακουστεί το «δίκαιο αίτημά τους» και τη φωνή τους στον κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας και τ»ης ίσης κυριαρχίας, η οποία αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα» για τους Τουρκοκύπριους, κατά τον ισχυρισμό του. 

Ο κ. Τατάρ ενημέρωσε επίσης για το έργο της μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και ανέφερε ότι υπέβαλε προτάσεις για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε θέματα ενέργειας και νερού.