Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σάββας Περδίος

Την ικανοποίση του που η Πάφος έχει αγκαλιάσει τα νέα δεδομένα στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ εξέφρασε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρουσίασης των τελικών αποτελεσμάτων της  εκστρατείας για προώθηση του προορισμού “Πάφος” το 2022 από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και τον ΠΑΣΥΞΕ Πάφου σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα.

Στην εκδήλωση που αφορούσε τα αποτελέσματα της ψηφιακής εκστρατείας για την περίοδο Απρίλιο-Οκτώβριο 2022 από την εταιρεία Global media/ Modulus marketing house, συμμετείχαν ξενοδόχοι και φορείς του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πέραν των 8 εκατομμυρίων μοναδικών πιθανών επισκεπτών έχουν γίνει αποδέκτες των μηνυμάτων της ηλεκτρονικής εκστρατείας ενώ 3.4 εκ αποδέκτες του βίντεο μηνύματος ολοκλήρωσαν πλήρως την θέαση του.

Είμαστε ικανοποιημένοι που η Πάφος έχει αγκαλιάσει τα νέα δεδομένα στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ, είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Περδίος, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από τον ιδιωτικό τομέα και την ΕΤΑΠ.

Εμείς, είπε, στηρίζουμε μέσω χορηγίας την προσπάθεια της ΕΤΑΠ, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι βλέπει αυτή την προσπάθεια όχι μόνο να γίνεται αλλά να βελτιώνονται τα αποτελέσματα και η στόχευσή της.  

Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Περδίος, ένα από τα βασικότερα μηνύματα είναι ότι θα γίνει επέκταση αυτής της καμπάνιας μέχρι και το τέλος του φετινού χρόνου. Ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε πως το επόμενο βήμα και αυτό που θέλουν να δουν από την ΕΤΑΠ είναι να αυξηθούν και άλλο τα κονδύλια που διατίθενται για αυτή την καμπάνια, ούτως ώστε να γίνεται και ολόχρονα όπως κάνει και το Υφυπουργείο Τουρισμού με τις δικές του καμπάνιες.  

Αν η Πάφος το πετύχει αυτό, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, «όχι μόνο θα μπορέσει να εδραιωθεί ως ολόχρονος τουριστικός προορισμός, αλλά θα μπορέσει να είναι παρούσα στις αγορές διαδικτυακά τους μήνες όπου λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για τα ταξίδια», δηλαδή όπως εξήγησε, «από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο».

Ερωτηθείς για το προφίλ του μέσου επισκέπτη ο κ. Περδίος είπε ότι αυτό έχει ξεκινήσει να αλλάζει και λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και η Βρετανική αγορά που είναι και η δυνατή αγορά της Κύπρου και της Πάφου φέτος έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 10%, κάτι που ήταν αναμενόμενο. «Ακόμη και πριν την πανδημία και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμέναμε ότι λόγω του Brexit  θα δούμε σε κάποια φάση μια μείωση από την αγορά αυτή», είπε, προσθέτοντας πως αυτό  σημαίνει ότι η έμφαση που έχει δοθεί στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική και ότι έρχονται από πολλές χώρες της ΕΕ επισκέπτες στην Πάφο.

Επεσήμανε ακόμη πως πολλοί απ’ αυτούς νοικιάζουν αυτοκίνητα για να μεταβούν σε άλλες περιοχές όπως στον Πύργο Τηλλυρίας και την Πόλη Χρυσοχούς. Ο κ. Περδίος είπε ότι ενώ πριν την πανδημία υπήρχε εξάρτηση του τουρισμού κατά 70% από οργανωτές ταξιδίων με τις ναυλωμένες πτήσεις, πλέον το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 50% το οποίο σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50% είναι από μεμονωμένους ταξιδιώτες οι οποίοι πραγματικά έρχονται για να ανακαλύψουν τα ωραία της Κύπρου όλες τις περιοχές αλλά και ειδικές μορφές τουρισμού.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε πως μέσα από τις ειδικές μορφές τουρισμού μπορεί η Κύπρος και ιδιαίτερα η Πάφος να προσελκύσει τουρίστες πιο μικρής ηλικίας, προσθέτοντας ότι οι νέοι 25 και 30 ετών θέλουν δραστηριότητες στην φύση.  

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε πως είναι πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα διότι είναι η δεύτερη χρονιά που συνεχίζεται η προσπάθεια για προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Επαρχίας Πάφου μέσω της πιο σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας που υπάρχει στο τομέα του μάρκετινγκ.

Ευελπιστούμε, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ότι θα συνεχίσει και τον επόμενο χρόνο, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πολύ πετυχημένη προσπάθεια μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα μέσω του Υφυπουργείου Τουρισμού και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.

Στόχος μας, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι όχι μόνο να βελτιώσουμε την ροή των τουριστών προς την Επαρχία Πάφου αλλά και την ποιότητα του τουρίστα. Ανακοίνωσε πως τα δύο χρόνια που γίνεται αυτή η καμπάνια έχουν δει να βελτιώνονται συνεχώς οι δείκτες. 

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Κυριάκος Δρουσιώτης είπε πως αξίζουν συγχαρητήρια για αυτήν την προσπάθεια η οποία γίνεται εδώ και δύο χρόνια, προσθέτοντας πως ως Εταιρεία Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν με την προβολή μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη για να μην απουσιάζουν από τις αγορές αλλά θα βοηθήσουν και για την χειμερινή περίοδο, η οποία εκτίμησε ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολη.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της η ΕΤΑΠ αναφέρει στο πλαίσιο της προσπάθειας έγινε εφικτό η συγκέντρωση του ποσού των €150.000 για την διεκπεραίωση ψηφιακής εκστρατείας για προώθηση του προορισμού «Πάφος» σε διάφορες χώρες.

Όπως σημειώνει η ΕΤΑΠ, για δεύτερη φορά στα χρονικά της Κύπρου σχεδιάζεται και εκτελείται μια τέτοια ενέργεια προώθησης ενός Τουριστικού προορισμού βάση της ανάλυσης και διαρκούς αξιολόγησης ταξιδιωτικών δεδομένων μέσα από την αξιοποίηση της Sojern, της μεγαλύτερης Travel Data Marketing Engine παγκοσμίως). Με την χρήση προηγμένης αλγοριθμικής τεχνολογίας εντοπίζεται διαδικτυακά το ενδιαφέρον πιθανών επισκεπτών για την Κύπρο/Πάφο καθώς και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς και στοχευμένα αποστέλλεται το προωθητικό μήνυμα στους δυνητικούς επισκέπτες.

Η εν λόγω εκστρατεία άρχισε τον Απρίλιο 2022, κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου ενώ επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σε κύριες ή ανερχόμενες αγορές όπως αυτές του Η.Β, Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Πολωνίας και Ισραήλ.