Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κλήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου και την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι αποτελεί καλό προηγούμενο για την περίπτωση Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως, «είναι καλά γνωστό ότι ανάλογη πρόταση υπεβλήθη από εμάς, δηλαδή για ένα διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ή ακόμα και προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για καθορισμό της ΑΟΖ της κάθε χώρας, με βάση πάντα τόσο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και το διεθνές δίκαιο. Το απέρριψαν. Θεωρούμε ότι αυτό που συνέβη και είχε ως αποτέλεσμα την ειρηνική εξεύρεση λύσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό πρότυπο».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η κατεχόμενη πατρίδα μας δεν αποτελεί ξεχωριστή κρατική οντότητα για να μπορούσε να ακούσουμε μια ανάλογη συμβουλή. Αυτή που παραβιάζει τα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία που αμφισβητεί το 40% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριους στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναφέροντας την πρόταση της τουρκικής πλευράς για της ίδρυσης κοινής επιτροπής για τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι χαιρετίζει «τη συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε σήμερα [Σ.Σ. χθες 27 Οκτωβρίου] ως αποτέλεσμα έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ».

«Ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η συμφωνία προβλέπει επίσης ένα μοντέλο κοινής ανάπτυξης και κατανομή εσόδων μέσω τρίτου μέρους, για ορισμένες αδειοδοτημένες περιοχές εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών. Αυτό το μοντέλο, που έχει παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «στην πραγματικότητα, η τδβκ πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τον περασμένο Ιούλιο, μια συνεργασία βασισμένη στην αντίληψη της από κοινού ανάπτυξης με τον καθορισμό δίκαιων ποσοστών επιμερισμού εσόδων, με επιφύλαξη των υφιστάμενων δικαιωμάτων των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών και πρότεινε την ίδρυση μεικτής επιτροπής για το σκοπό αυτό».

Προστίθεται ότι «η Τουρκία, προτείνοντας τη διοργάνωση μιας περιεκτικής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο το 2020, συνεχίζει να υποστηρίζει τις προτάσεις συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υπέβαλε η τδβκ το 2011, το 2012, το 2019 και το 2022».

Τι δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Κύπρου, Τάσος Τζιωνής

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ του Λιβάνου και της Κύπρου που να μην μπορεί να επιλυθεί εύκολα», δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος της Κύπρου, Τάσος Τζιωνής, μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο Λιβανέζο Πρόεδρο, Μισέλ Αούν, κατά την επίσκεψη κυπριακής αποστολής στη γειτονική χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Αν και οι δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνία οριοθέτησης το 2007, αυτή δεν επικυρώθηκε ποτέ από τη βουλή του Λιβάνου και κατ’ επέκταση δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, προστίθεται.

Σημειώνεται ότι Κύπρος και Ισραήλ έχουν οριοθετήσει τη μεταξύ τους θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) από το 2010. Ο Λίβανος και το Ισραήλ προχώρησαν στην οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ την Πέμπτη, μετά από μακροχρόνια διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Ο Μισέλ Αούν ανέφερε ότι επόμενο βήμα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου με τη Συρία στον βορρά, καθώς και η επανέναρξη συνομιλιών με την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δυτικά σύνορα της χώρας του.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σαάμπ, δήλωσε ότι η οριοθέτηση με τη Συρία αποτελεί προτεραιότητα, λέγοντας ότι ο Λίβανος δε θα προχωρήσει σε οριοθέτηση με την Κύπρο, προτού επικοινωνήσει με τη Συρία.