Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιβανος

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν σε συμφωνία ορόσημο, για τα θαλάσσια σύνορα τους. Ανοίγοντας τον δρόμο για την αναζήτηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ ταυτόχρονα, εγγυάται την κατανομή των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Δυο χώρες που ουσιαστικά, βρίσκονται σε καθεστώς εμπόλεμης κατάστασης διαρκώς από το 1948.

Πριν από την επίσημη διαδικασία υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας, τόσο ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, όσο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, είχαν χωριστές συναντήσεις, με τον αρχιτέκτονα της ιστορικής συμφωνίας, τον διαμεσολαβητή Αμος Χόχσταϊν, προς τον οποίο παρέδωσαν υπογεγραμμένο το κείμενο συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟΖ Ισραήλ και Λιβάνου.

Κατά την επικύρωση της συμφωνίας από το υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, τόνισε αποτελεί ντε φάκτο «αναγνώριση» του εβραϊκού κράτους από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ

Πρόκειται για πολιτικό επίτευγμα. Δεν γίνεται κάθε μέρα ένα εχθρικό κράτος να αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ με έγγραφη συμφωνία και αυτό ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Η δήλωση της Κυβέρνησης του Λιβάνου, απευθύνεται προς την αμερικανική κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής ανέφερε ότι

Πιστεύω πραγματικά και ελπίζω, ότι αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια οικονομική καμπή στον Λίβανο, για μια νέα εποχή επενδύσεων και συνέχιση της ανόρθωσης της οικονομίας

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανταλλαγή των εγγράφων έγινε το απόγευμα και τα έγγραφα της συμφωνίας, υπεγράφησαν στην έδρα της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ, στην μεθοριακή παραλιακή λιβανική πόλη Αλ-Νακούρα, στην παρουσία του αμερικανού μεσολαβητή Αμος Χοχστάιν και της ειδικής συντονίστριας του ΟΗΕ στον Λίβανο Τζοάνα Βρόνεκα. 

Στην διαδικασία παρέστη και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Βηρυτό, Αν Γκριγιό. Τα έγγραφα της συμφωνίας, υπέγραψαν σε διαφορετικές αίθουσες, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Λιβάνου και Ισραήλ. Δεν υπήρξε ούτε τελετή υπογραφής, ούτε κοινή φωτογράφηση των συμμετεχόντων στην όλη διαδικασία.

Η συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών Ισραήλ και Λιβάνου, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αφού ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για επικύρωση της συμφωνίας του Λιβάνου με την Κύπρο, η οποία εκκρεμεί από το 2007,  αφού δεν έχει κυρωθεί από το κοινοβούλιο του Λιβάνου. Η γραμμή που διαχωρίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου δεν επηρεάζεται από τη συμφωνία Λιβάνου και Ισραήλ.

Σχολιάζοντας απόψε την σημερινή υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιας οριοθέτησης με το Ισραήλ, ο επικεφαλής της οργάνωσης Χεζμπολάχ δήλωσε ότι «πρόκειται για μεγάλη νίκη του Λιβάνου», διευκρινίζοντας ότι, ταυτόχρονα η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί «πράξη αντίστασης» καθότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν έμμεσες και ο Λίβανος δεν κάθισε γύρω από το ίδιο τραπέζι με το Ισραήλ».

Ανέφερε ότι «το λιβανικό έγγραφο [σ.σ. το επίσημο έγγραφο της συμφωνίας που υπέγραψε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν] δεν περιέχει υπογραφή ισραηλινή και η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε προειδοποιηθεί από εμάς προκειμένου να μην προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια, δια της οποίας θα μπορούσε έστω να υπονοηθεί ότι πρόκειται για μία συμφωνία εξομάλυνσης».

«Το Ισραήλ υπέγραψε στην δική του πλευρά, ο Λίβανος στην δική του. Ό,τι υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος Αούν δεν είναι διεθνής συμφωνία, ούτε αναγνώριση του Ισραήλ ούτε εξομάλυνση», κατέληξε.