Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κακοκα

Στην επαρχία Λάρνακας επικεντρώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που επικράτησαν τις τελευταίες ώρες, όπου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν το μεσημέρι, ή Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 125 κλήσεις για βοήθεια, από τις οποίες οι 100 αφορούσαν την επαρχία της Λάρνακας. 

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και στην επαρχία Πάφου, με το θεματικό πάρκου Γεροσκήπου να θυμίζει… Βενετία

θεματικό πάρκο Γεροσκήπου

*Το θεματικό πάρκο Γεροσκήπου

Όπως είπε ο κ. Κεττής, κλήθηκε προσωπικό της Δύναμης που ήταν εκτός υπηρεσίας, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε και προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας για παροχή βοήθειας, με σύσταση ομάδων άντλησης ομβρίων υδάτων από υποστατικά.

Ακόμα ενεργοποιήθηκαν οι Δήμοι Λάρνακας και Αραδίππου προσωπικό των οποίων προχώρησε σε άνοιγμα οχετών όμβριων υδάτων περίσωση περιουσίας (άνοιγμα υδρορροών), 50 άντλησής νερού από υποστατικά, υπόγειους χώρους πολυκατοικιών, υπόγεια καταστημάτων και υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Ρυμουλκήσεις οχημάτων καθώς επίσης και σε 10 περιπτώσεις έγινε διάσωση ατόμων. Κλήσεις δόθηκαν σε συνέργεια της Πολιτικής Άμυνας , Δημαρχείο Λάρνακας, Αραδίππου και σε 2 περιπτώσεις βοήθησε και συνεργείο Α.Η.Κ.».

Εν τω μεταξύ πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι στη περιοχή Αγίου Γεωργίου Κοντού εκριζώθηκε κυπαρίσσι και έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο. Μέλη της Αστυνομίας κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον οδηγό.

Εξάλλου σε αρκετές περιοχές της Λάρνακας, όπως Χρυσοπολίτισσα, Αγιοι Ανάργυροι, Σωτήρος, Βεργίνα, Άγιος Λάζαρος, Καμάρες αλλά και στο κέντρο της πόλης δηλαδή Γρηγόρη Αυξεντίου και Ζήνωνος Κιτιέως, παρατηρήθηκε συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νερού.

Για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο δείτε εδώ. 

Καθυστερήσεις πτήσεων λόγω καιρικών συνθηκών 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το μεσημέρι στη πόλη και επαρχία Λάρνακας, είχαν ως αποτέλεσμα πέντε πτήσεις να καθυστερήσουν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της πόλης.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την Hermes Airports αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου, λόγω της έντονης και δυνατής βροχόπτωσης και της ιδιαίτερα χαμηλής ορατότητας στη περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας, πέντε πτήσεις καθυστέρησαν να προσγειωθούν.

Μία πτήση από την Ιορδανία αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Αμμάν και αναμένεται ενημέρωση των αρχών του αεροδρομίου, για το πότε θα προσγειωθεί εκ νέου στον αερολιμένα Λάρνακας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ η Hermes Airports, διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων της Κύπρου, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυση του προβλήματος και ο αερολιμένας συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.
 

Ευεργετικές βροχές

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνονται οι μετρήσεις της βροχόπτωσης που καταγράφηκε στην Κύπρο τις τελευταίες ώρες. Μέχρι τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας (17/10) καταγράφηκε το 100% της κανονικής για τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθη Νικολαϊδη, η βροχή κατανεμήθηκε, κατά τον κύριο της όγκο, στα δυτικά και νότια παράλια. Ικανοποιητική βροχόπτωση σημειώθηκε και στην περιοχή του Προδρόμου, όχι όμως σε άλλους ορεινούς σταθμούς.

«Είναι καλά τα αποτελέσματα της βροχής όπως αυτά καταγράφηκαν μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε έξι μήνες να δούμε βροχή. Να θεωρήσουμε ότι οι βροχές είναι ικανοποιητικές με τα μικρότερα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν, τα οποία μάλιστα δεν είναι αποτέλεσμα του καιρού, αλλά δικών μας ενεργειών», σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης.

Το σύστημα που επηρεάζει την Κύπρο θα εξακολουθεί να κάνει αισθητή την εμφάνιση του και τις επόμενες ημέρες με τάση εξασθένισης. Ως εκ τούτου οι βροχές και η συννεφιά δεν αναμένεται να μας εγκαταλείψουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο 100% της κανονικής για τον μήνα Οκτώβριο

Στο 100% της κανονικής για τον μήνα Οκτώβριο ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης στις ελεύθερες περιοχές από την 1η του μηνός μέχρι και τις 9.00 το πρωί της 17ης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Όπως αναφέρεται, η μέση ολική ποσότητα βροχόπτωσης την ίδια περίοδο ανήλθε στα 32,6 χιλιοστά, ενώ η κανονική βροχόπτωση για ολόκληρο τον μήνα ανέρχεται στα 32,7 χιλιοστά.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης κατά την εν λόγω περίοδο σημειώθηκε στο Αεροδρόμιο Πάφου με 75,6 χιλιοστά (244% της κανονικής), στον Πρόδρομο με 50,5 χιλιοστά (107% της κανονικής), στον Σαϊτά με 34 χιλιοστά (82% της κανονικής), στην Αθηαίνου 33,1 (149% της κανονικής), και στα Πλατάνια με 29,7 χιλιοστά (63% της κανονικής).

Αντίθετα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Τμήματος Μετεωρολογίας, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι την Δευτέρα 17 του μηνός δεν καταγράφηκε βροχόπτωση στην Πάνω Παναγιά, στον Λυθροδόντα και στο Γεφύρι της Παναγίας.

Προβλήματα λόγω χειρισμών και όχι λόγω καιρού

Ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας εξέφρασε την άποψη ότι τα προβλήματα που προκλήθηκαν δεν οφείλονται στον καιρό, αλλά είναι αποτέλεσμα των δικών μας ενεργειών.

«Εάν φροντίζαμε να καθαρίσουμε τα φρεάτια δεν θα δημιουργούνταν αυτά τα προβλήματα. Ήταν μεγάλος ο όγκος της βροχής αλλά οι σχεδιασμοί των δικτύων γίνονται με βάση συγκεκριμένη τεχνική και τις μέγιστες εντάσεις που έχουμε καταγραμμένες στο Τμήμα Μετεωρολογίας», είπε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε ότι η κατολίσθηση που έγινε σε ορεινό δρομολόγιο στη Λεμεσό, οφείλεται στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι πιθανό, πρόσθεσε, να ακολουθήσει και άλλη κατολίσθηση σε περιοχή που η ευστάθεια του εδάφους δεν είναι ικανοποιητική. 

Δείτε βίντεο που μοιράστηκαν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 


 

λαρνακα
λαρνακα
λαρνακα