Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

“Η πιο προφανής ένδειξη της ρατσιστικής νοοτροπίας που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πήρε τα κασκόλ με την τουρκική σημαία και τη λέξη Τουρκία και τις τουρκικές σημαίες που είχαν οι Τούρκοι οπαδοί που πήγαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ -Φενέρμπαχτσε”, δήλωσε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούλογλου μιλώντας στον τ/κ τηλεοπτικό σταθμό Ada tv ανέφερε ότι στο γήπεδο έπαιζε μια τουρκική ομάδα «και βεβαίως θα άνοιγε μια τουρκική σημαία. Ανοίγετε εσείς τη σημαία της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρχαν πολύ περισσότερες ελληνικές σημαίες από εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρχαν εκκλησιαστικές σημαίες, κάνατε κάθε είδους προβοκάτσια, αλλά η τουρκική σημαία δεν θα υψωθεί εκεί. Αυτό δεν γίνεται. Αυτή η νοοτροπία δεν είναι από αυτές που μπορούμε να ανεχτούμε. Αυτή η ρατσιστική νοοτροπία είναι που βρίσκεται στον πυρήνα του Κυπριακού. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που δεν βλέπει τους Τ/κ ίσους με τον εαυτό της και βασίζει την ύπαρξή της στην τουρκική εχθρότητα».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά έθεσε ως προϋπόθεση την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όσους Τ/κ ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, πράγμα που θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Ο κ. Στιούαρτ έδωσε μεγάλο αγώνα γι’ αυτό και μια μέρα πριν τον αγώνα μας έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχει τέτοιος όρος», είπε.

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν είναι πολιτική του να κλείσει τα οδοφράγματα, όπως τον κατηγορούν. «Δεν είμαστε εμείς που θα κλείσουμε τα σύνορα. Θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν οι Ελληνοκύπριοι αποφασίσουν να τα κλείσουν ή όχι», ανέφερε.

Υποστήριξε επίσης ότι εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, αυτή θα έρθει.

Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της «ένωσης Τ/κ αθλητικογράφων Κύπρου» (KTSYD) ανακοίνωσε ότι τ/κ δημοσιογραφική ομάδα προσπάθησε να παρακολουθήσει τον αγώνα ΑΕΚ- Φενέρμπαχτσε κάνοντας ενέργειες εδώ και εβδομάδες, αλλά αποκλείστηκε -όπως υποστήριξε - λόγω «λανθασμένων οδηγιών».

Η τ/κ ένωση αθλητικογράφων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η στάση της ε/κ  Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) «να μην εμπλακούν πολύ» τους αναστάτωσε βαθιά, υποστηρίζοντας ότι το σωματείο της ΑΕΚ τους κατεύθυνε λάθος για μέρες, κάτι που οι Τ/κ καταδίκασαν.

Υπενθύμισε ότι το 2012 όταν η Φενέρμπαχτσε έπαιξε με την ΑΕΛ τότε, με τη βοήθεια της ΕΑΚ είχαν παρακολουθήσει τον αγώνα με ευκολία. Έχοντας καλές σχέσεις με την ΕΑΚ, αναφέρει η τ/κ ένωση αθλητικογράφων, εδώ και βδομάδες είχαν έρθει σε επαφή μαζί της. Την τελευταία εβδομάδα, προστίθεται, η ΕΑΚ τους παρέπεμψε στον εκπρόσωπο Τύπου του σωματείου της ΑΕΚ, ο οποίος τους είπε πως θα γινόταν δεκτοί όσοι είχαν κάρτα της ΕΑΚ, της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικογράφων ή European Media Card.

Ανέφεραν, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, στον εκπρόσωπο Τύπου της ΑΕΚ ότι δεν είχαν τα μέλη τους τέτοιες κάρτες και όταν ρώτησαν αν αρκεί η κάρτα της τ/κ ένωσης αθλητικογράφων πήραν θετική απάντηση κι έτσι άρχισαν να ενημερώνουν τα μέλη τους για την κάλυψη του αγώνα ΑΕΚ – Φενέρμπαχτσε.

Όταν ζητήθηκε, προστίθεται, η ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδοποιήθηκαν επίσης ότι η κάρτα της τ/κ ένωσης αθλητικογράφων «δεν αρκεί», τότε «η διαδικασία μπλόκαρε» και χαρακτηρίζεται «κωμικοτραγική η απάντηση» που πήραν από τους συνομιλητές τους στην ε/κ πλευρά πως «πιστεύαμε ότι έχετε κάρτα της ΕΑΚ».

Η τ/κ ένωση αθλητικογράφων εκφράζει τη θλίψη της για τα μέλη της που δεν μπόρεσαν, ενώ ήθελαν, να πάνε στον αγώνα, προσθέτοντας ότι, μέσω των ΜΚΔ, είδαν ότι κάποια μέλη τους – με δικές τους ενέργειες – κατάφεραν να πάνε στο γήπεδο.