Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τζέρεμι Χαντ

Ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, επιβεβαίωσε η Ντάουνινγκ Στριτ αφότου η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, καρατόμησε τον Κουάζι Κουάρτενγκ, καθώς το σχέδιό του για φοροελαφρύνσεις είχε προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χαντ είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών, το καλοκαίρι, ωστόσο δεν έλαβε την υποστήριξη που απαιτείτο και στήριξε τότε ανοιχτά τον πρώην ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Βρετανία ταλανίζεται από πληθωριστικές πιέσεις, ο Χαντ θα είναι ο τέταρτος υπουργός Οικονομικών μέσα σε μόλις έναν χρόνο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα του Λονδίνου.

Ο Χαντ έχει βρεθεί σε σειρά επιτελικών θέσεων σε κυβερνήσεις Συντηρητικών. Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον και υπουργός Εξωτερικών υπό την Τερέσα Μέι.

Γιατί η Τρας καρατόμησε τον Κουάρτενγκ

Ο αποπεμφθείς υπουργός των Οικονομικών είχε ανακοινώσει την κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45%  για τα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών. Οι περικοπές φόρων έτυχαν άσχημης υποδοχής από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η κατάργηση του 45% θεωρήθηκε πολιτικά τοξική, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής. 

Την ίδια στιγμή και υπό την πίεση των αντιδράσεων των πολιτών αλλά και των αγορών να αντιστραφεί το δημοσιονομικό αυτό σχέδιο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η στήριξη προς την κυβέρνηση έχει καταρρεύσει με τους «αντάρτες» των Τόρις  να  μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο αντικατάστασης της πρωθυπουργού και του ΥΠΟΙΚ, μόλις 37 ημέρες αφότου ανέλαβαν την εξουσία.

Είναι προφανές ότι η Τρας χρέωσε στον Κουάζι Κουάρτενγκ όλη αυτή την αναταραχή, όμως εξίσου προφανές είναι ότι η ίδια η Βρετανή πρωθυπουργός τελούσε εν γνώσει του σχεδίου για τις φοροελαφρύνσεις όταν ο υπουργός της τις ανακοίνωνε.  Με άλλα λόγια η Τρας προτίμησε να καρατομήσει τον υπουργό Οικονομικών για να σώσει (προσωρινά ή όχι θα φανεί) την κυβέρνησή της. 

Το BBC ανέφερε πάντως ότι ο Κουάρτενγκ είχε δηλώσει την Πέμπτη πως «δεν πρόκειται να πάει πουθενά» παρά την αναταραχή στην αγορά για τα αμφιλεγόμενα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Τελικά ο ίδιος διαψεύστηκε αφού μετά τις πιέσεις αλλά και τη δημοσκοπική κατάρρευση των Συντηρητικών η Λιζ Τρας τον καρατόμησε.

Πηγή: Protothema.gr