Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καταγγελίες οίκος ευγηρίας
Φωτογραφίες από την σελίδα του δρ. Μάριου Κυριαζή στο Facebook

Υπολείμματα ψωμιού για τροφή, φακελάκια τσαγιού επαναχρησιμοποιημένα για ημέρες, φθαρμένα παπούτσια και παντόφλες στοιβαγμένα σε μια γωνία. Λίγες μόνο από τις εικόνες που συναντούν συγγενείς ηλικιωμένων που διαβιούν σε στέγες ευγηρίας. Επικρίσεις στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες εντούτοις τις αντικρούουν. 

Αφορμή για να ανοίξει ο συγκεκριμένος κύκλος συζήτησης στάθηκε σχετική ανάρτηση του γεροντολόγου, δρ. Μάριου Κυριαζή στο Facebook, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο κ. Κυριαζής φιλοξενήθηκε στο «Μέρα Μεσημέρι» περιγράφοντας τις καταγγελίες συγγενών που έρχονται ενώπιον του μετά από αυτή την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των συγγενών ηλικιωμένων, αλλά και την εικόνα που αποκτά ο ίδιος με επιτόπιες επισκέψεις, σε πολλές στέγες η κατάσταση περιγράφεται ως «τραγική», ενώ αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, είναι η απουσία ελέγχου και επιθεωρήσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Ο δρ. Κυριαζής καταγγέλλει πως τις πλείστες φορές οι αρμόδιοι δεν επεμβαίνουν απροειδοποίητα σε στέγες, που αν το έκαναν, πιθανότατα να εντόπιζαν όλα αυτά που βγαίνουν σήμερα στην επιφάνεια. Το γεγονός σύμφωνα με τον ίδιο πως οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν ειδοποίησης, δίνει τον χρόνο να φτιάξουν την εικόνα που θέλουν, και ως εκ τούτοι οι Λειτουργοί να μην εντοπίζουν τίποτα.

«Ουδέν αναληθέστερο»

Τις αναφορές του δρ. Κυριαζή αντέκρουσε από το «Μέρα Μεσημέρι» η Ανώτερη Λειτουργός των ΥΚΕ, Ειρήνη Παπαθεοδούλου, ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στους συγγενείς των ηλικιωμένων. Ενώ υποστήριξε πως οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, χρονολογούνται από το 2018, και όχι από το 2022.

«Όταν ενημερωνόμαστε έγκαιρα θα το προλαβαίνουμε», σχολίασε η κα Παπαθεοδούλου, λέγοντας πως τα τηλέφωνα της Υπηρεσίας είναι πάντα στην διάθεση των συγγενών, και πως αν ενημερώνουν έγκαιρα, τότε θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι όποιες εικόνες ή και καταστάσεις ντροπή.

Ενώ αρνήθηκε πως οι επιθεωρήσεις σε στέγες γίνονται αποκλειστικά με ειδοποίηση, καθώς αρκετές είναι οι φορές που Λειτουργοί των ΥΚΕ επεμβαίνουν απροειδοποίητα για να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

«Μόνο ντροπή»

Τη διαβεβαίωση ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα ασκηθούν όλες οι ενδεδειγμένες πιέσεις έδωσε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου.

Με την αναφορά πως αυτές οι εικόνες προκαλούν «μόνο ντροπή», σημείωσε πως η καθ’ ύλην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, αυτή της Εργασίας θα ενσκήψει στο όλο ζήτημα, καθώς «ο μοναδικός μας στόχος είναι να ασκήσουμε όλες εκείνες τις πιέσεις, που επιτέλους δεν θα βλέπουμε αυτές τις εικόνες».

Ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει το γεγονός ότι στην Κύπρο λειτουργούν μόνο τρεις κρατικές στέγες, ενώ αυτή στο Παλαιχώρι που δημιουργήθηκε από το 2018, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.

 

στέγη ηλικιωμένων
στέγη ηλικιωμένων
στέγη ηλικιωμένων
στέγη ηλικιωμένων
στέγη ηλικιωμένων