Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χερια
*Φωτογραφία αρχείου

Το καθεστώς λειτουργίας των κρατικών ιδρυμάτων και την κρατική ιδρυματική φροντίδα για ηλικιωμένους συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, μετά από εισήγηση μελών της. Οι Βουλευτές διαπιστώνουν κενά και αδυναμίες στη λειτουργία των κρατικών ιδρυμάτων φιλοξενίας ηλικιωμένων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο κλείσιμό τους.

Την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος ζήτησαν ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Σαβββίδης ανέφερε ότι το κράτος διατηρεί μόνο τρεις κρατικές στέγες ηλικιωμένων, μία στη Λάρνακα, μία στη Λεμεσό και μία στην Πάφο, σημειώνοντας ότι οι δύο από αυτές, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, από πλευράς εγκαταστάσεων.

«Δυστυχώς αυτές οι στέγες δεν δέχονται νέες αιτήσεις, για να πάρουν φτωχούς ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικές στέγες», είπε ο κ. Σαββίδης. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να υπήρχε συμβουλευτικό σώμα για τη λειτουργία των χώρων αυτών, σημείωσε, όμως, ότι από το 2017 το κράτος ακόμα προσπαθεί να ορίσει αυτό το σώμα, ενώ δεν έχουν γίνει προσλήψεις νέου προσωπικού από το 2010.

«Πάμε απλά στο κλείσιμο, που θα διοχετεύσει τον κόσμο από τις κρατικές στέγες στις ιδιωτικές», κατέληξε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι, ελλείψει κατάλληλων χώρων φιλοξενίας ηλικιωμένων, οι παθολογικές κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν πάρει τον ρόλο αυτό.