Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ζοζέπ Μπορέλ

Η ΕΕ προτίθεται να ξεκινήσει επίσημα μια αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης για την Ουκρανία, με απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς του καθεστώτος του Κρεμλίνου.

Αυτό ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «κατά τη διάρκεια του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου, ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε επίσημα την εκπαιδευτική μας αποστολή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, καθώς και τις απειλές του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για την "άμυνά" τους, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε τη συνέχιση της ισχυρής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής.

«Ως ΕΕ , έχουμε δηλώσει σαφώς ότι δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή την προσάρτηση και δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν οι ρωσικές απειλές και η κλιμάκωση. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε τη στρατηγική μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας - στρατιωτική, οικονομική και πολιτική, θα αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία εφαρμόζοντας περισσότερες κυρώσεις και θα υποστηρίξουμε τους εταίρους μας να ξεπεράσουν τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε διπλωματικές λύσεις, εάν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν και πάλι με ουσιαστικό τρόπο», είπε ο Μπορέλ.

Η στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ δεν θα σταθμεύσει στο έδαφος της Ουκρανίας για να αποφευχθούν επιθέσεις από Ρώσους. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι δομές αυτής της αποστολής της ΕΕ μπορεί να βρίσκονται σε διάφορες γειτονικές χώρες για λόγους ασφαλείας.

Σηματοδοτείται η απομόνωση της Ρωσίας

Οι ηγέτες των 44 ευρωπαϊκών χωρών, που συνεδριάζουν σήμερα στην Πράγα, θα σηματοδοτήσουν ξεκάθαρα την απομόνωση της Ρωσίας και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη χωρίς τη Μόσχα, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Κατά τη συνάντηση θα αναζητηθεί μια νέα τάξη χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στην Πράγα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, καθώς οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε πως χιλιάδες ιρανοί πολίτες έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες τραυματισθεί από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.