Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρωσία

Περισσότεροι από 200.000 άνδρες έχουν επιστρατευθεί μέχρι σήμερα, από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβαλε «μερική» επιστράτευση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πριν από δύο εβδομάδες, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Όπως είπε ο Υπουργός, η Μόσχα σχεδιάζει να επιστρατεύσει επιπλέον 300.000 άνδρες, με βάση την ίδια απόφαση.

«Η εκπαίδευση του προσωπικού των (νέων) μονάδων που σχηματίστηκαν πραγματοποιείται σε 80 στρατιωτικά πεδία και σε έξι κέντρα εκπαίδευσης», ανέφερε ο Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, διαβεβαιώνοντας ότι αυτοί οι νεοσύλλεκτοι θα σταλούν στο μέτωπο με άλλες μονάδες που έχουν ήδη πολεμήσει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας σημαντικός αριθμός» ατόμων παρουσιάστηκαν οικειοθελώς σε στρατολογική υπηρεσία της χώρας προτού λάβουν επίσημη εντολή επιστράτευσης. Ωστόσο, δεν ανέφερε τον αριθμό τους.

Αλλά η επιστράτευση έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία και διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σε ορισμένες περιοχές.

Έχουν καταγραφεί πολλά λάθη με την επιστράτευση ανδρών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως είναι οι φοιτητές, οι υπερήλικες ή οι χρόνια ασθενείς, τα οποία έχει επισημάνει και καταδικάσει το Κρεμλίνο.

Σήμερα, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι κανένας στρατιώτης που εκτελεί την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία δεν θα σταλεί στο ουκρανικό μέτωπο, ενώ οι αρχές ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου τη λεγόμενη «φθινοπωρινή» στράτευση που έχει στόχο να επιστρατεύσει 120.000 στρατιώτες.

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες εγκαταλείπουν τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση

Σε φυγή έχουν τραπεί δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι, οι οποίοι εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τη χώρα, προκειμένου να αποφύγουν τη στράτευση. Συχνά χρησιμοποιούν παρακαμπτήριες διαδρομές, φτάνοντας οδικώς μέχρι τη γειτονική Λευκορωσία και φεύγοντας από εκεί αεροπορικώς για άλλες χώρες.

Η Τασκένδη και το Γερεβάν, όπως και άλλες πρωτεύουσες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που επέτρεπαν την είσοδο Ρώσων χωρίς βίζα, έχουν γίνει πλέον παράδεισοι, ειδικά για ανθρώπους της ρωσικής αστικής μεσαίας τάξης, που μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα και είχαν τους πόρους για να διαφύγουν.

Το Ουζμπεκιστάν επιτρέπει στους Ρώσους να παραμένουν στη χώρα χωρίς βίζα για 90 ημέρες και έχει δηλώσει ότι δεν θα απελάσει Ρώσους που φθάνουν εκεί προσπαθώντας να αποφύγουν τη στρατολόγηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 24χρονου δημοσιογράφου από το Βορονέτς, του Κίριλ Πονομαρέφ, ο οποίος σκεφτόταν να εγκαταλείψει τη Ρωσία ήδη πριν κηρυχθεί η επιστράτευση. Μετά το διάταγμα Πούτιν, μέσα σε λίγη ώρα ετοιμάστηκε για ένα ταξίδι στην Αρμενία, διάρκειας μίας εβδομάδας με αυτοκίνητο, τρένο και αεροπλάνο, καλύπτοντας πάνω από 10.000 χιλιόμετρα.

«Η αίσθησή μου ήταν ότι το 90% των ανθρώπων στο βαγόνι του τρένου, ήταν Ρώσοι στρατεύσιμης  ηλικίας. Ο ένας κοιτούσε τον άλλο σιωπηρά, αλλά όλοι καταλάβαμε τι συνέβαινε», δήλωσε ο ίδιος. «Στα σύνορα, ένας φρουρός ανέβηκε στο τρένο και είπε 'Πω-πω, δεν έχω δει ποτέ τόσους πολλούς άνδρες σε αυτό το τρένο, πού πάτε όλοι;'», πρόσθεσε. «Όλοι είπαν ότι πήγαιναν να επισκεφθούν συγγενείς, τη γιαγιά ή τη φίλη τους».

Για τον Πονομαρέφ, το μεγαλύτερο πολιτιστικό σοκ από την μετακίνησή του, ήταν το επίπεδο δημοκρατίας και η σχετική ελευθερία του Τύπου, σε σύγκριση με τη Ρωσία όπου είχαν κλείσει όλα τα ανεξάρτητα μέσα. «Μπορείς να νιώσεις ένα είδος ελευθερίας», δήλωσε. «Νιώθεις ότι είναι μια δημοκρατική χώρα», είπε.