Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θανασης νικολαου

Πίσω στην Αστυνομία επιστρέφει η έκθεση με τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών, τα οποία αποδίδουν σε εγκληματική ενέργεια τον θάνατο του άτυχου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, πριν από δεκαεπτά χρόνια. Εκτός ερευνών έχει τεθεί ο ανακριτής Σάββας Μάτσας με τη μητέρα του αδικοχαμένου εθνοφρουρού να ζητά επιτακτικά την επιστροφή του στις έρευνες, υποστηρίζοντας ότι η οικογένεια δεν εμπιστεύεται την Αστυνομία ούτε τη Νομική Υπηρεσία.

Νέες έρευνες

Παραδόθηκε σήμερα από τον Γενικό Εισαγγελέα στον Αναπληρωτή Αρχηγό Αστυνομίας το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, στην παρουσία του κ. Αντώνη Αλεξόπουλου τον οποίο ο κ. Σαββίδης διόρισε ως ποινικό ανακριτή για να συνδράμει στις περαιτέρω έρευνες.

Σκοπός είναι να αρχίσουν νέες έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να καλύψουν όλα τα κενά που δεν έχουν καλυφθεί από την έρευνα των ποινικών ανακριτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, ηθικοί και πραγματικοί αυτουργοί του εγκλήματος, και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, αφού παρήλθε η ώρα του ραντεβού που είχε με την οικογένεια του Θανάση Νικολάου, στην οποία οι συγγενείς δεν προσήλθαν, κάλεσε χθες τους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε πως διέταξε νέες έρευνες από την Αστυνομία, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τα βλέμματα στραμμένα στην Αστυνομία

Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τις διωκτικές αρχές, οι οποίες καλούνται να διερευνήσουν ξανά την υπόθεση και να φέρουν στο φως όσα έμειναν κρυμμένα από την πρώτη έρευνα που είχε διεξαχθεί.

Με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα μόνο ένας εκ των δύο ποινικών ανακριτών έχει κληθεί να συνδράμει, ο Αντώνης Αλεξόπουλος. Εκτός της έρευνας παραμένει ο Σάββας Μάτσας, αφού σύμφωνα με τον Γιώργο Σαββίδη  παραβίασε την αρχή της εμπιστευτικότητας.

«Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας παραλαμβάνει τις οδηγίες και τον φάκελο από τον Γενικό Εισαγγελέα για να συνεχιστούν οι έρευνες, θα δοθούν οι ανάλογες οδηγίες στους ανακριτές για να προχωρήσουν στην διερεύνηση και την λήψη των σχετικών καταθέσεων ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος», ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ενώ υπογράμμισε ότι για την υπόθεση του Θανάση, θα συσταθεί ειδική ανακριτική ομάδα, όπου θα απαρτίζεται από έμπειρους ανακριτές οι οποίοι διερευνούν σοβαρές υποθέσεις .

Μητέρα Θανάση: «Να επιστρέψει στις έρευνες ο κ. Μάτσας, δεν εμπιστευόμαστε την Αστυνομία»

«Εμείς επιμένουμε και ζητούμε να επιστρέψει πίσω ο κ. Μάτσας και να συνεχίσει αυτός και όχι η Αστυνομία», ανέφερε εκ νέου σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η μητέρα του Θανάση, Αντριάνα Νικολάου.

«Είναι οι ποινικοί ανακριτές που έφεραν την υπόθεση μέχρι εδώ, είναι αυτοί που μελέτησαν τόσο καλά την υπόθεση και τα γνωρίζουν όλα», ανέφερε η κ. Νικολάου ενώ όπως τόνισε δεν εμπιστεύεται στην Αστυνομία, ούτε την Νομική Υπηρεσία, «αυτούς είχαμε απέναντι μας τόσα χρόνια», σημείωσε μητέρα του Θανάση.

Σχολιάζοντας την  απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να απομακρύνει από την υπόθεση τον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα η κ. Νικολάου την χαρακτήρισε «απαράδεκτη και εξωφρενική», ενώ τόνισε ότι η απόφαση αυτή «αφήνει πολλά υπονοούμενα» θέτοντας το εξής ερώτημα: «γιατί δεν αποφασίζει να καταδιώξει αυτούς που συγκάλυψαν τη δολοφονία για να αναγκαστούν να μιλήσουν ποιους είχαν πίσω τους; τώρα που έφτασε η ώρα αποκάλυψης των δραστών βρήκε την φτηνή δικαιολογία για να βάλει άλλους να συνεχίσουν την έρευνα ; μόνο συγκάλυψη μπορώ να το εξηγήσω», σημείωσε.

«Με την απαράδεκτη απόφαση του ο Γενικός Εισαγγελέας δεν καταδίκασε μόνο εμένα αλλά καταδίκασε ξανά και ξανά το αθώο μου παιδί εδώ και 22 μήνες είναι έξω από τον τάφο και περιμένει δικαίωση», ανέφερε η κ. Νικολάου.

 «Δεν υπάρχει για εμένα Αστυνομία, τόσα χρόνια η Αστυνομία ήταν απέναντι μου, έπαιρναν οδηγίες  από τα γραφεία του Γενικού Εισαγγελέα, αν ήταν άξια η Αστυνομία θα διερευνούσε την υπόθεση εδώ και 17 χρόνια δεν θα με βασάνιζαν μέχρι σήμερα», επισήμανε η κ. Νικολάου.

Μάτσας: Ανυπόστατα τα επιχειρήματα του Γενικού Εισαγγελέα


«Διαμαρτύρομαι και διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα την οποία θεωρώ αδικαιολόγητη», ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατα τα επιχειρήματα» του κ. Σαββίδη ενώ άφησε υπόνοιες ότι ενδεχομένως να κρύβονται άλλοι λόγοι πίσω από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα. «Με εκθέτει η απόφαση του κ. Σαββίδη δεν έκανα κάτι για το οποίο προσπαθεί να με προσβάλει», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι θα αποταθεί γραπτώς στον Γενικό Εισαγγελέα για να διαμαρτυρηθεί για την «άδικη και προσβλητική απόφαση του», όπως τόνισε.