Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θανασης νικολαου

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, όσον αφορά τα επόμενα βήματα για τη διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας του Θανάση Νικολάου. Η απόφασή του να αποκλείσει τον ανακριτή Σάββα Μάτσα από τις επόμενες έρευνες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μάτσα ο οποίος θεωρεί ότι έμεινε εκτεθειμένος από τον Γενικό Εισαγγελέα. Καλεί δε τον συνάδελφό του κ. Αλεξόπουλο να μην αποδεχτεί την πρόταση για συμμετοχή στις έρευνες για να μην εκτεθεί και αυτός. Η μητέρα του Θανάση Νικολάου δήλωσε πως αρνήθηκε να παρευρεθεί στο σημερινό ραντεβού με τον Γενικό Εισαγγελέα μετά την άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να τους παραχωρήσουν το πόρισμα για τη δολοφονία του παιδιού τους. Η οικογένειά της, όπως είπε, είναι διατεθειμένη να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να παραλάβει το πόρισμα.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σαββίδης, ανακοίνωσε ότι η Νομική Υπηρεσία θα δώσει οδηγίες προς την Αστυνομία με σκοπό την διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, οι οποίες δεν έγιναν στο παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση θα αποσταλεί στην Αστυνομία, ενώ με την ολοκλήρωση των ερευνών η Νομική Υπηρεσία θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις, αλλά και για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Απομακρύνεται από τις έρευνες ο Μάτσας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας αποκάλυψε ότι θα ζητηθεί από την Αστυνομία να συμπεριλάβει στις έρευνες και έναν εκ των δύο ποινικών ανακριτών που ετοίμασαν την έκθεση. Συγκεκριμένα ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι θα εισηγηθεί η συμμετοχή του κ. Αντώνη Αλεξόπουλου, με τον κ. Σάββατα Μάτσα να μένει εκτός των επόμενων ερευνών.

Ο λόγος της απόκλισης του κ. Μάτσα σχετίζεται, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαββαΐδης, με το γεγονός ότι ο ποινικός ανακριτής είχε προβεί σε δηλώσεις που αποκάλυπταν σημεία του πορίσματος.

«Έγιναν επανελεγμένες υποδείξεις στον κ. Σάββα Μάτσα…Υπήρξαμε μάρτυρες μιας συστηματικής και συνεχιζόμενης παραβίασης της υποχρέωσης πριν και μετά τις προειδοποιήσεις που του έγιναν που δεν μας επιτρέπουν να προτείνουμε και σε αυτόν τη συμμετοχή σε περαιτέρω έρευνες», ισχυρίστηκε Γενικός Εισαγγελέας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μάτσας σχολίασε με έντονο τρόπο την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν μετανιώνει για καμία του απόφαση.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει εκ νέου τη στήριξη του στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου, ενώ σημείωσε ότι παρόλες τις δυσκολίες που πηγάζουν από το γεγονός της παρέλευσης 17 ετών από τη δολοφονία του εθνοφρουρού, η Νομική Υπηρεσία προβαίνει σε αυτήν την προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

Να αναφέρουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των ερευνών. 

Η πρώτη αντίδραση Μάτσα για τον αποκλεισμό του από τις έρευνες 

Η πρώτη αντίδραση του ποινικού ανακριτή, Σάββα Μάτσα, ο οποίος αποκλείστηκε από τις έρευνες για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου δεν άργησε να έρθει. Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνει για τα όσα είχε δηλώσει στο παρελθόν αναφορικά με το πόρισμα, αφού όσα είχε αποκαλύψει αφορούσαν γενικά θέματα και δεν επηρέαζαν τις όποιες έρευνες.

«Εγώ για 38 χρόνια σε αυτήν την υπηρεσία έμαθα να εργάζομαι με ένα τρόπο που πιστεύω ότι δεν έβλαψα ποτέ τη Νομική Υπηρεσία, ούτε οποιαδήποτε υπόθεση χειρίστηκα», ανέφερε.

Εξήγησε ότι αν και αισθάνεται πως θα μπορούσε να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες της Αστυνομίας λόγω των γνώσεων που έχει για την υπόθεση, δεν επιθυμεί να συνομιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος δεν τον είχε ενημερώσει προηγουμένως για τη συγκεκριμένη του απόφαση.

«Τον αφήνω στην κρίση του κόσμου», δήλωσε, μιλώντας για τον Γενικό Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι ο Γιώργος Σαββίδης θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αποφάσεων του.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για το κατά πόσο ο συνάδελφος του, ποινικός ανακριτής, κ. Αλεξόπουλος πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση για συμμετοχή στις έρευνες, ο κ. Μάτσας υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρνηθεί γιατί δεν αποκλείεται να τον εκθέσουν και εκείνον σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Νομίζω ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να αρνηθεί. Όπως με εκθέτουν εμένα, γιατί να μην εκθέσουν και εκείνον σε ένα μελλοντικό στάδιο;» είπε.

Έτοιμη για όλα η οικογένεια

Η μητέρα του Θανάση Νικολάου, Ανδριάνα Νικολάου, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» για τις τελευταίες εξελίξεις και την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το πόρισμα στην οικογένεια, προτού προβεί σε δηλώσεις ο Γενικός Εισαγγελέας.

«Σύμφωνα με την αλληλογραφία που είχε ο δικηγόρος μας με τη Νομική Υπηρεσία και αφού τους εξήγησε γραπτώς, αρνήθηκαν πεισματικά να μας δώσουν το πόρισμα… Δεν υπήρχε λόγος να παραβρεθούμε σήμερα», εξήγησε η κα Νικολάου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η οικογένεια του Θανάση Νικολάου είχε κληθεί σήμερα στο γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα για να τύχει ενημέρωσης και να παραλάβει μέρος του πορίσματος, ωστόσο η οικογένεια δεν πήγε στο συγκεκριμένου ραντεβού αφού αυτό που επιθυμεί είναι να πιάσει στα χέρια της ολόκληρο το πόρισμα, για να μπορέσει να μελετήσει την κάθε λεπτομέρεια.

«Πρόκειται για μια ακόμη κοροϊδία όπως και τόσες άλλες. Το πόρισμα δεν είναι φρούτο ή σοκολάτα που θα μπορέσει να μοιραστεί στη μέση. Η κάθε σελίδα αναφέρεται σε κάποια γεγονότα, γιατί να μην θέλουν να το μελετήσουμε και εμείς όλο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, όπως προνοεί και ο νόμος;», διερωτήθηκε γεμάτη παράπονο η κυρία Ανδριάνα Νικολάου.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι η όποια ενημέρωση της οικογένειας γίνεται από τα όσα μεταδίδουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι από τη Νομική Υπηρεσία.

«Δεν έστειλαν στους γονείς ότι πήραν το πόρισμα και ποιος θα είναι ο χειρισμός για τα επόμενα βήματα… Εδώ φτάσαμε με τους δικούς μας αγώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η οικογένεια είναι διατεθειμένη να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να παραλάβει το πόρισμα, κάτι το οποίο είχε υπογραμμίσει σε παρέμβαση του στην εκπομπή την προηγούμενη εβδομάδα και ο δικηγόρος της.

«Το πόρισμα αφορά άμεσα τη δολοφονία του παιδιού μας που κουκουλώνεται τόσα χρόνια, τις οποίες εξελίξεις τις μαθαίνουμε από εσάς και όχι από τη Νομική Υπηρεσία που έχει τον καρπό των δικών μας κόπων και αγώνων για 17 ολόκληρα χρόνια», είπε η κυρία Νικολάου.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» την προηγούμενη εβδομάδα και ο λόγος που το πόρισμα πρέπει να παραδοθεί στην οικογένεια ΕΔΩ.

Η παρέμβαση της Ανδριάνας Νικολάου στο «Μέρα Μεσημέρι»: