Απάνθρωπη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου την έλλειψη μεγάλης και ουσιαστικής προόδου στο ζήτημα της ταυτοποίησης των αγνοουμένων, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «48 χρόνια έχουν περάσει από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και η ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος των αγνοουμένων μας παραμένει σε εκκρεμότητα».
«Είναι μια απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που προκαλεί καθημερινά ανείπωτο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες συμπατριώτες μας σε Κύπρο και Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Ο Επίτροπος Προεδρίας επισήμανε ότι «από τις 1.510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο της ΔΕΑ περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα ή μεμονωμένα μικρά οστά 735 αγνοουμένων μας».
«Ως αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης εξακολουθούν να αγνοούνται, μετά από 48 ολόκληρα χρόνια, 775 αδέλφια μας. Μεταξύ τους και 47 Ελλαδίτες από τους 77 που είχαν αρχικά καταγραφεί», τόνισε.
Ο κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι η Κύπρος, σε συνεργασία και με την κυβέρνηση της Ελλάδας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε οι οικογένειες των αγνοουμένων σε Κύπρο και Ελλάδα, να τύχουν της μεταχείρισης που δικαιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κρούει, σε όλες τις κατευθύνσεις, «τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων, όπως το επιδιώκει η Τουρκία με την προκλητική στάση της, επιδιώκοντας την απόκρυψη των ευθυνών της για τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα της».
«Η Τουρκία θα πρέπει όμως να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της, πόσο μάλλον όταν αυτές καθορίζονται με σαφή και απόλυτο τρόπο από αποφάσεις διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
«Αναμένουμε και προσδοκούμε, ειδικά από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό για τους αγνοούμενους του πολέμου στην Ουκρανία και για τους αγνοούμενους ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας», κατέληξε.
«Δεν θα ενδώσουμε στους τακτικισμούς και στις μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης»
Το έργο που έχει επιτελεσθεί τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια της ΔΕΑ δεν μπορεί και ούτε παραγράφει τις τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις της Τουρκίας για την εξαφάνιση τόσων ανθρώπων μας, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ότι «παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες δεν θα ενδώσουμε στους τακτικισμούς και στις μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης».
Ο κ. Φωτίου μιλούσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα αποκαλυπτήρια προτομής του αγνοουμένου στρατιώτη του 361 Τ.Π, Χριστάκη Αλεξάνδρου Ιωάννου, που τοποθετήθηκε στην είσοδο της γενέτειρας του, της κοινότητας Παρεκκλησιάς Λεμεσού.
Αναφερόμενος στη θυσία του Χριστάκη Αλεξάνδρου Ιωάννου, ο Επίτροπος Προεδρίας ειπε πως, μαζί με τον συμπολεμιστή του, δεκανέα Παναγιώτη Αδάμου, παρέμειναν στο πολυβολείο τους, χτυπώντας τους Τούρκους στρατιώτες, που επιτέθηκαν από την Άσπρη Μούττη για κατάληψη του υψώματος «ΟΧΙ», δίνοντας την ευκαιρία στους υπόλοιπους εθνοφρουρούς να απομακρυνθούν.
«Έκτοτε κανείς δεν είδε τον Χριστάκη και το δεκανέα σύντροφό του», ανέφερε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι τα ονόματα των δυο ηρώων παραμένουν στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων, με τις οικογένειες τους να περιμένουν ακόμα απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους.
Όπως δυστυχώς εξακολουθούν να αναμένουν απαντήσεις για τους αγαπημένους τους και οι οικογένειες 750 άλλων τόσων συμπατριωτών μας που εξακολουθούν να αγνοούνται, ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η τραγικότητα του προβλήματος των αγνοουμένων υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι πολλών συγγενών ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής τους και φεύγουν χωρίς να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους».
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, το έργο που έχει επιτελεσθεί τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια της ΔΕΑ δεν μπορεί και ούτε παραγράφει τις τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις της Τουρκίας για την εξαφάνιση τόσων ανθρώπων μας και πως, «ούτε και μειώνει τις δικές μας προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας».
«Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών που έφυγαν και μας παρακολουθούν από ψηλά, είναι βαρύτατο και θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας» είπε, ενώ τόνισε πως, «παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες δεν θα ενδώσουμε στους τακτικισμούς και στις μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης».
Λέγοντας ότι διερχόμαστε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την έξαρση της αδιαλλαξίας και της επιθετικότητας της Τουρκίας και με έκδηλους τους στόχους της εις βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και αλλού, ο Επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε πως «οφείλουμε να αναλογιστούμε το καθήκον και τις ευθύνες μας προς την πατρίδα».
Οφείλουμε, συνέχισε, «να ανανεώσουμε την πίστη μας προς τα δίκαια μας και να εργαστούμε αδελφωμένοι και ενωμένοι για τον τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».
Αυτό, υπέδειξε, επιβάλλει η κρισιμότητα των καιρών, το υποβάλλει και το χρέος μας και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους όσοι θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν για την ελευθερία του τόπου μας.
«Το οφείλουμε στις νέες γενιές, το οφείλουμε και σε όλους εκείνους, όπως τον Χριστάκη Αλεξάνδρου Ιωάννου και τους συμπολεμιστές του, που στάθηκαν ηρωικά απέναντι στα στρατεύματα του Αττίλα υπερασπίζοντας την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, όπως και την αξιοπρέπεια μας», συμπλήρωσε.
Εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα μίλησε ο αδελφός του, Σωκράτης Αλεξάνδρου Ιωάννου και εκ μέρους της κοινότητας το μέλος του Κ.Σ. Ανδρέας Ηροδότου, ενώ τη δική του μαρτυρία έδωσε στην ομιλία του, εκ μέρους του Συνδέσμου Επιζήσαντων Στρατιωτών του 261. Τ.Π., ο Αδάμος Κούτρας.
Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στεφάνι στην προτομή του ήρωα κατέθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους κομμάτων, οργανώσεων και συνδέσμων.