Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολεμος ουκρανια
*Φωτογραφία αρχείου

Ο ουκρανικός στρατός «εισήλθε» το Σάβατο στην πόλη Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα, ανακοίνωσε το Ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ουκρανικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις εισήλθαν στη Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ», ανέφερε στο Twitter το Υπουργείο.

Σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που συνοδεύει την ανάρτηση εμφανίζονται δύο Ουκρανοί στρατιώτες που κουνούν και στη συνέχεια κρεμούν την ουκρανική σημαία σε μια ταμπέλα που γράφει «Λιμάν», στην είσοδο της πόλης.

«Ξεδιπλώνουμε τη σημαία μας και την τοποθετούμε στη γη μας. Η Λιμάν θα είναι πάντα μέρος της Ουκρανίας», ακούγεται να λέει ένας από τους δύο χαμογελώντας.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει «περικυκλώσει» πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Λιμάν η οποία βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, την οποία προσάρτησε χθες η Ρωσία.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται «στο καζάνι» της Λιμάν «έχουν τρεις επιλογές: να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν».

Η απώλεια της Λιμάν θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό μετά τις πολλές στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Καταδίκη κράτησης ΓΔ του σταθμού στη Ζαπορίζια

Η Ουκρανία καταδίκασε «την παράνομη κράτηση», όπως την χαρακτήρισε, του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του Ιχόρ Μουράσοφ, ο οποίος συνελήφθη χθες  από τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του «το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη κράτηση» του Μουράσοφ, διευθυντή του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται από τις 4 Μαρτίου υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

 «Αυτό το έγκλημα αποτελεί μία νέα πράξη κρατικής τρομοκρατίας από τη Ρωσία και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε το Κίεβο.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΟΗΕ, του ΔΟΑΕ και της G7, να λάβουν επίσης αποφασιστικά μέτρα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ο Μουράσοφ συνελήφθη ενώ μετέβαινε από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην πόλη Ενερχοντάρ χθες, Παρασκευή, γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου).

«Υποχρεώθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και, με δεμένα τα μάτια του, οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», έγραψε ο Κοτίν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο Μουράσοφ «έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια» του σταθμού και η κράτησή του «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο Κοτίν.

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μουράσοφ συνελήφθη για να  ανακριθεί.

«Ο ΔΟΑΕ ζήτησε διευκρινίσεις από τις ρωσικές αρχές και ενημερώθηκε ότι ο γενικός διευθυντής του πυρηνικού σταθμού  της Ζαπορίζια συνελήφθη προσωρινά για να απαντήσει σε ερωτήσεις», επεσήμανε εκπρόσωπος του Οργανισμού χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.