Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μαζί με τη μνήμη καλούμαστε και σε προσκλητήριο που ξεκινά με μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας στην προσπάθεια για λευτεριά, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο Κυθρεωτών στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στον συνοικισμό Στρόβολος 3.

Να αποκλείσουμε δια παντός, είπε, συνθήκες που επέτρεψαν τότε την προδοσία της Κύπρου. «Να αντλήσουμε διδάγματα αποτάσσοντας και τον εθνικό διχασμό που προηγήθηκε και συνόδευσε πριν εκατό χρόνια τη Μικρασιατική Καταστροφή. Να συνταχθούμε όλοι μαζί. Όποιες διάφορες γνώμες και αντιλήψεις κι αν έχουμε, να κρατήσουμε πιο πάνω το χρέος που έχουμε απέναντι στους ήρωες και τους νεκρούς του 1974 και να βρεθούμε ενωμένοι με ηγεσία που έχει δείξει ότι δεν θα δεχτεί προτάσεις παράδοσης και δόλιες επινοήσεις που θα έθεταν την Κύπρο εις το διηνεκές κάτω από τον έλεγχο της Τουρκίας», σημείωσε ο ΥΠΠΑΝ. 

Στην ομιλία του, ο κ. Προδρόμου έκανε αναφορές σε ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Μόντη και ένα χρονογράφημα του Λεόντιου Μαχαιρά, και σημείωσε ότι προασπιζόμενοι πάτρια εδάφη, προτάσσοντας τα στήθη τους ως ασπίδα της πατρίδας απέναντι στα επερχόμενα στίφη εισβολέων κατακτητών, πολλοί έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, θυσία στην ελευθερία μας.

«Έκφραση ανταπόκρισης στο χρέος μας απέναντι στους ηρωικούς νεκρούς μας και σε όσους αγωνίστηκαν, το σημερινό Εθνικό και Θρησκευτικό Μνημόσυνο ας είναι και έναυσμα για τους νεότερους και για τις επόμενες γενιές για να συνειδητοποιήσουν όλοι την προσφορά τους και να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη και την υποχρέωση μας απέναντι στη θυσία τους. Για να συνεχίσουμε να επιζητούμε την απελευθέρωση των κατεχόμενων τόπων μας», ανέφερε. 

Δεν αλλάζει την κληρονομιά του Χύτρου, συνέχισε, η προσβολή και η καταστροφική μανία του εχθρού. «Στέκουν εκεί, στον τόπο τους οι προσφιλείς κοινότητες μας, αλλά καταπατημένες και συλημένες από ξένους. Σκλαβωμένες τις κρατά ο τουρκικός στρατός. Και πρέπει να φύγει επιτέλους ο ξένος λεηλατικός στρατός… Και πρέπει να αφήσει τη χαριτόβρυτη κυθραιώτικη γη καΙ τους ανθρώπους της, σε ελευθερία και ειρήνη».

Ο ΥΠΠΑΝ είπε ότι δηλώνουμε παρόντες στο σημερινό προσκλητήριο για να τιμήσουμε τους πεσόντες, τους νεκρούς μας και να διατρανώσουμε τη θέληση να διεκδικήσουμε τους αγαπημένους τόπους μας, τη δική μας γη και κληρονομιά.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι 48 χρόνια είναι πολύς καιρός, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να κάμψουν τη θέλησή μας για να αναζητούμε την απελευθέρωση των τόπων μας. Δεν είναι πολλά μέσα από τους λογαριασμούς του Ελληνισμού της Κύπρου με την Ιστορία, πρόσθεσε. Φέτος, εκατό χρόνια από την άλλη τεράστια συμφορά, την καταστροφή και τον διωγμό του Ελληνισμού της Μικρασίας, συνέχισε, συνειδητοποιούμε πάντως και τον κίνδυνο μονιμοποίησης της ξένης κατοχής κι ακόμα και συγχώνευσης των τόπων μας στην Τουρκία, μέσα από συμφωνίες, όπως έγινε τότε με την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο.

Τα θεμέλια του νέου τουρκικού κράτους, που δεν παύει να δείχνει επιθετικότητα και επεκτατικές ορέξεις απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα, κάθονται πάνω στα αποκαϊδια της Σμύρνης, ανέφερε ο κ. Προδρόμου. «Θεμελίωσαν έκτοτε κράτος και εξουσία πάνω σε γενοκτονίες: των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ποντίων… Πάνω στην εξολόθρευση και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, ενάμιση εκατομμυρίου Μικρασιατών Ελλήνων".

Και να μπορούσε να το ξεχάσουμε δεν γίνεται, αφού με απέλπιδα θρασύτητα, είπε, ο Πρόεδρος της Τουρκίας (απέλπιδα, γιατί πασχίζει να κρύψει αποτυχίες και παρακμή), όπως και η εξουσία με το νεόκοπο νέο-οθωμανικό τουρκοϊσλαμικό ύφος, δεν παύουν να μας το υπενθυμίζουν, επισείοντας και απειλές.