Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτιου

Έκθεση προβολής της δαντέλας του Καραβά, τεχνοτροπίας «φερβολιτέ», η οποία διοργανώθηκε στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, χαιρέτισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, με μήνυμα που απέστειλε. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Ιωάννης Αδάμου.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως και σήμερα, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Καραβά Κύπρου, την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη σημασία της προβολής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ιδιαίτερα σε αυτήν την ιδιαίτερη μορφή κεντήματος, τον «φερβολιτέ», που είναι ταυτισμένη, όπως είπε, «με τον κατεχόμενο Καραβά, την ξακουστή κωμόπολη της επαρχίας Κερύνειας που μαζί με τη δίδυμη άλλη κωμόπολη της περιοχής, τη Λάπηθο, καταλήφθηκαν από τον Τουρκικό Αττίλα».

«Στη σκέψη των παλαιοτέρων δεν θα φύγουν ποτέ οι θλιβερές εικόνες του βίαιου εκτοπισμού των τεσσάρων περίπου χιλιάδων κατοίκων του Καραβά και όσων άλλων αυτοί τραγικά βίωσαν ως αποτέλεσμα της προδοσίας του πραξικοπήματος και της καταστροφής που έφερε η Τουρκική εισβολή», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Όπως σημείωσε, έκτοτε οι κάτοικοι του Καραβά αγωνίζονται για τη διατήρηση της μνήμης του τόπου τους και της προσδοκίας επιστροφής στις πατρογονικές εστίες. «Σε αυτό στοχεύουν όλες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Καραβά με τη σύσφιγξη των σχέσεων των σκορπισμένων Καραβιωτών, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, καθώς και την ενίσχυση  των προσπαθειών για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα επιτρέψει στους Καραβιώτες και σε όλους τους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, με όλα τους τα δικαιώματα κατοχυρωμένα», επεσήμανε ο κ. Φωτίου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η καραβιώτικη δαντέλα «φερβολιτέ» περιλαμβάνεται από τον Νοέμβριο του 2016 στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. «Από τότε ο Δήμος Καραβά άρχισε  προσπάθειες δημιουργίας “δικτύου φερβολιτέ” και παρουσίασης της δαντέλας σε εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό», επισήμανε.

«Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα αισθητή και σημαντική είναι η συνεργασία που αναπτύχθηκε με τον Σύνδεσμο Φερβολιτέ της Γαλλίας, όπου συναντούμε τη συγκεκριμένη τεχνική της δαντέλας, όπως και στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία», σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Όπως εξήγησε, στην Κύπρο αυτό το είδος δαντέλας «το συναντούσε κάποιος αποκλειστικά στον Καραβά, γι’ αυτό  και ο έντονος τοπικός χαρακτήρας». «Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά πως τα τρία τέταρτα των γυναικών του Καραβά ήξεραν την τέχνη του φερβολιτέ και την εξασκούσαν», συμπλήρωσε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε και ευρύτερα στις παραδοσιακές μορφές τέχνης της Κερύνειας, μεταξύ των οποίων τις τεχνοτροπίες υφαντικής και κεντήματος, ένδυσης, αργυροχοΐας και σιδηρουργίας, αλλά και στην αρχιτεκτονική, την ξυλουργική-ξυλογλυπτική, τους μύλοι και τους ελιόμυλους του Καραβά.

«Συγχαίρω τον Δήμο Καραβά και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος για τη διοργάνωση της έκθεσης που γίνεται σε συνδυασμό με την εκδήλωση στον Δήμο Χαϊδαρίου με θέμα “Κύπρος – Μικρά Ασία – Πόντος”, στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και των 103 χρόνων από τη Γενοκτονία της Μικρασιάτικης Καταστροφής. Εύχομαι να μην αργήσει η ώρα που θα φυσήξει στον Καραβά, τη Λάπηθο και όλα τα κατεχόμενα άλλα μέρη μας ο άνεμος της ελευθερίας που θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Φωτίου.