Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιαίρ Λαπίντ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ αναφέρθηκε χθες Πέμπτη στην αυτιστική κόρη του κατά τη διάρκεια της ομιλίας που απηύθυνε στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Έχω ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Τη λένε Γιαελί. Είναι αυτιστική. Δεν μιλάει», ανέφερε ο κ. Λαπίντ.

Αναφέρθηκε σ’ αυτήν για να θίξει τον πόλεμο 11 ημερών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο του 2021, όταν από τον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς εκτοξεύονταν ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Το Ισραήλ ενεπλάκη σε πόλεμο-αστραπή 11 ημερών με τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εκείνο τον μήνα. Από τη 10η έως την 21η Μαΐου, 260 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ στο Ισραήλ, ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, κατά την αστυνομία και τον στρατό.


Ο πρωθυπουργός Λαπίντ θυμήθηκε επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της οποίας χρειάστηκε να πάει την κόρη του σε καταφύγιο. «Έπρεπε να την ξυπνήσω στις τρεις το πρωί για να τρέξουμε να πάμε στο καταφύγιο, ακούγονταν εκρήξεις πάνω από το σπίτι μας», αφηγήθηκε.

«Όλοι όσοι μας κάνουν κήρυγμα για τη σημασία της ειρήνης είναι καλοδεχούμενοι να δοκιμάσουν να σπεύσουν στο καταφύγιο στις 3 το πρωί με ένα παιδί που δεν μιλάει. Να του εξηγήσουν, χωρίς λόγια, στη νοηματική, γιατί κάποιοι προσπαθούν να το σκοτώσουν».

Πρόσθεσε πως έχει ερωτηθεί επανειλημμένα γιατί το Ισραήλ δεν αίρει τον αποκλεισμό που επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. «Είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε — αύριο το πρωί. Και περισσότερα από αυτό», είπε. Το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να συνεισφέρει να οικοδομηθεί καλύτερη ζωή για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πυκνοκατοικημένο θύλακα 2,3 εκατ. κατοίκων, διαβεβαίωσε, αλλά «υπό έναν όρο: σταματήστε να εκτοξεύετε ρουκέτες και πυραύλους εναντίον των παιδιών μας».

Πηγή: In.gr