Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βφρ

Οι απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν περί χρήσης όλων των διαθέσιμων μέσων κατά της Δύσης αποκαλύπτουν την απόγνωση του και την αποτυχία του στην Ουκρανία, εκτίμησε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην πρώτη της ομιλία ως Πρωθυπουργός στη διεθνή σκηνή, η κ. Τρας κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο για εκτόξευση απειλών. «Προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογήσει την καταστροφική αποτυχία του», συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και σχολίασε ότι ο Πούτιν στέλνει ακόμα περισσότερους εφέδρους «σε μία φριχτή μοίρα».

Σημείωσε δε πως «κανένας δεν απειλεί τη Ρωσία», αλλά παρόλα αυτά στην Ουκρανία η Ρωσία χρησιμοποιεί «βάρβαρα όπλα» και «βιασμούς ως όργανα πολέμου». 

Κατά την κ. Τρας ο Ρώσος ηγέτης «προσπαθεί απεγνωσμένα να ενδυθεί τον μανδύα της δημοκρατίας για ένα καθεστώς χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα ή ελευθερίες και προβαίνει σε ακόμα περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς και εκφοβιστικές απειλές».

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εξήρε επίσης τη συλλογική δύναμη της διεθνούς απάντησης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τόνισε πως η βοήθεια που παρέχεται προς το Κίεβο δεν πρέπει να ελαττωθεί. Δεσμεύθηκε πως το Λονδίνο θα διατηρήσει ή θα ενισχύσει τη δική του βοήθεια προς την Ουκρανία.

Επιβεβαίωσε δε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανά το 3% του ΑΕΠ στην άμυνα έως το 2030, μια υπόσχεση που είχε δώσει κατά την εκστρατεία διεκδίκησης της πρωθυπουργίας.