Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ημερίδα Υφυπουργείο Καινοτομίας

Τη σημασία της επένδυσης στις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου της δημόσιας υπηρεσίας εξήραν αξιωματούχοι και αρμόδιοι λειτουργοί του κράτους κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με τίτλο «Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες των δημοσίων λειτουργών: Κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί η ΚΑΔΔ με τίτλο «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσιας Διοίκηση», το οποίο και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίο σε χαιρετισμό τόνισε πως η γνώση, η κατάρτιση και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημόσιων λειτουργών αποτελεί την κινητήρια δύναμη με την οποία συλλογικά θα επιτύχουμε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, και όχι μόνο.  

«Κτίζουμε μια αναβαθμισμένη δημόσια υπηρεσία», ανέφερε ο Υφυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχία έγκειται στον συνδυασμό σειράς μεταρρυθμίσεων που δεν αναφέρονται μόνο σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις, αλλά σε ανασχεδιασμό και απλοποίηση διαδικασιών, εκσυγχρονισμό οργανωτικών δομών και αλλαγή κουλτούρας.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την ΚΑΔΔ και το Υφυπουργείο και η υλοποίηση του οποίου είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023, με στόχο του προγράμματος να αποτελεί η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημόσιων υπαλλήλων στη χρήση των λογισμικών MS Word, Excel,  Powerpoint, Oultook, Access και Project, σε βασικό και προχωρημένο επίπεδο και στη χρήση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και των Εργαλείων Τηλεκπαίδευσης, Τηλεργασίας και Ηλεκτρονικής Συνεργασίας.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Δρ. Στέλιο Χειμώνα και ομιλητές τους Ανδρέα Ζαχαριάδη, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ελίζα  Λοΐζου, Προϊστάμενη ΚΑΔΔ, και Στράτη Ματθαίου, Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, επισημάνθηκε πως η κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή τέτοιων μεθόδων στο δημόσιο, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η ευελιξία στον τρόπο εργασίας και ο εκσυγχρονισμός πρακτικών και διαδικασιών αποτελούν βασικό πυλώνα ενός σύγχρονου και αποδοτικού κράτους. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συζήτησης δόθηκε το έναυσμα για ένα παραγωγικό διάλογο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόνοιας για προσόντα ψηφιακής ικανότητας στις διαδικασίες πρόσληψης και ανέλιξης στο δημόσιο.

Τέλος, σημειώνεται πως ιδιαίτερα διδακτική ήταν η παρουσίαση του Σταύρου Σταύρου, Ιδρυτή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην οποία παρέθεσε παραδείγματα από κυβερνοεπιθέσεις, που συγκλόνισαν την Κύπρο και το παγκόσμιο, προχωρώντας σε συστάσεις για προστασία από τακτικές κακόβουλων ομάδων και ατόμων, και τρόποι προστασία».

Ο κ. Σταύρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες αλλαγές που καταγράφηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια στο ψηφιακό οικοσύστημα και που θέτουν τον χρήστη σε αυξημένο κίνδυνο, ειδικότερα δεδομένης της εντατικοποίησης της χρήσης κινητών συσκευών στην καθημερινότητά μας.