Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο

Σε μία ιστορική τελετή, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασίλειου και ενώ η χώρα τελεί σε δεκαήμερο εθνικό πένθος.

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη σε αυτόν και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β’ φέρνει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα των Βρετανών. Μεταξύ άλλων, αλλάζουν ο εθνικός ύμνος, οι τίτλοι που φέρουν τη βασιλική σφραγίδα, τα νομίσματα, τα χαρτονομίσματα αλλά και τα γραμματόσημα.

Θα ακολουθήσει την παράδοση με την Ελισάβετ ο Κάρολος;

Ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Όθων Αναστασάκης μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» για την «επόμενη μέρα» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και τη διαδοχή της από τον γιο της Κάρολο.

«Ενωτικό» χαρακτήρισε το χθεσινό διάγγελμα του Καρόλου Γ’ ο κ. Αναστασάκης και ανέφερε πως ήταν έτοιμος από καιρό να αναλάβει το στέμμα και «δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να το απορρίψει και να το δώσει στον πρίγκιπα Ουίλιαμ καθώς αυτή είναι η συνέχεια της μοναρχίας».

«Σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα δημιουργούσε μια αναταραχή», εξήγησε ο κ. Αναστασάκης.

«Η μοναρχία για την Αγγλία είναι θέμα ιστορίας, παράδοσης και θέμα ταυτότητας. Είναι σημαντικό για τον κόσμο, γιατί κάθε φορά που γίνεται κάτι με τη μοναρχία συμμετέχει παρά πολύ ενεργά», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αναφορά του βασιλιά στον γιο του Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν, ο κ. Αναστασάκης χαρακτήρισε την τοποθέτηση ήπια και τόνισε πως πολλοί περίμεναν ότι δεν θα αναφερθεί στο ζευγάρι καθόλου.

Αξίζει να πούμε πως η βασίλισσα Ελισάβετ διατηρούσε ένα προφίλ χαμηλό, υποτονικό σε απόψεις ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει τοποθετηθεί πολλάκις για διάφορα ζητήματα.

«Ο Κάρολος είναι ένας άνθρωπος που έχει μιλήσει, έχει πει τη γνώμη του για το περιβάλλον, για τους μετανάστες που στέλνουνε στη Ρουάντα και τις οργανικές τροφές. Ωστόσο πιστεύω θα ακολουθήσει την ίδια παράδοση με τη μητέρα του», δήλωσε ο κ. Αναστασάκης και σημείωσε πως «από εδώ και πέρα θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην

Στο αββαείο του Ουέστμινστερ η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Μια ανατροπή επιφύλασσε ακόμα και μετά θάνατον η βασίλισσα Ελισάβετ.

Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου η κηδεία της Ελισάβετ – έπειτα από δική της απόφαση όσο βρισκόταν εν ζωή – θα πραγματοποιηθεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ «σπάζοντας» την παράδοση 200 και πλέον ετών.

Από την εποχή του Γεωργίου του Γ’ και μετά όλες οι κηδείες των Βρετανών μοναρχών τελούνται παραδοσιακά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, όπως έγινε και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όπου στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου

Σύμφωνα με τους Times η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμούσε η δική της κηδεία να τελεστεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ διότι θεωρούσε πως έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χώρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια θα ταφεί στο παρεκκλήσι του πύργου Ουίνδσορ.

Οι βασιλικές κατοικίες — κάποιες από τις οποίες είναι ανοικτές στο κοινό, όπως τα μουσεία στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Μπαλμόραλ στη Σκωτία και το Σάντριγχαμ στην ανατολική Αγγλία– θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημέρα της κηδείας, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του νέου βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ’.

Πηγές: in.gr, protothema.gr