Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καμπουλ

Δύο υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ είναι μεταξύ των έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν βομβιστής πυροδότησε εκρηκτικά κοντά στην είσοδο της πρεσβείας, με την έκρηξη να τραυματίζει τουλάχιστον άλλους 10, δήλωσαν τη Δευτέρα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και Αφγανοί αξιωματούχοι.

Η αστυνομία είπε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ένοπλους φρουρούς καθώς πλησίαζε την πύλη, σε μία από τις πρώτες τέτοιες επιθέσεις από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία πέρυσι.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένας άγνωστος πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στην είσοδο του προξενικού τμήματος της πρεσβείας γύρω στις 10:50, ώρα Καμπούλ.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, δύο υπάλληλοι της διπλωματικής αποστολής σκοτώθηκαν, ενώ υπάρχουν και θύματα μεταξύ Αφγανών πολιτών», ανέφερε το Υπουργείο.

Οι άλλοι τέσσερις που σκοτώθηκαν ήταν Αφγανοί πολίτες, δήλωσε ο Χαλίντ Ζαντράν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) καταδίκασε την έκρηξη και κάλεσε τις ντε φάκτο αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ασφάλεια των ανθρώπων καθώς και των διπλωματικών αποστολών.

Κατά τη διάρκεια της επί δεκαετίες εξέγερσης των Ταλιμπάν ενάντια στην υποστηριζόμενη από τη Δύση αφγανική κυβέρνηση, οι βομβαρδισμοί με στόχο ξένες αποστολές ήταν συχνό φαινόμενο στην Καμπούλ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με πρεσβείες και ξενοδοχεία να οχυρώνονται με συρματοπλέγματα και ειδικούς τοίχους που προστατεύουν από εκρήξεις.

Τέτοια περιστατικά έχουν μειωθεί δραματικά από τότε που η ομάδα ανέβηκε στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Έκτοτε, οι επιθέσεις - για μερικές από τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος - στόχευαν κυρίως τους Ταλιμπάν και στόχους αμάχων, όπως τζαμιά.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη της Δευτέρας.