Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αερια θερμοκηπιου

Στις ακτές ενός νησιού στα ανοικτά της ακτής της Βόρειας Θάλασσας της Νορβηγίας, μηχανικοί χτίζουν ένα ειδικό νεκροταφείο για ανεπιθύμητα αέρια θερμοκηπίου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μελλοντικός τερματικός σταθμός θα αντλεί τόνους υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα από εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη.

Το έργο στοχεύει να αποτρέψει την είσοδο του αερίου στην ατμόσφαιρα κάτι που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης που θα επιτρέπει σε κάθε παραγωγό να παραδίδει μεγάλες ποσότητες Cο2 για ασφαλή διαχείριση και μόνιμη αποθήκευση , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του έργου Sverre Overa.

Η Νορβηγία, πάντως, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στη Δυτική Ευρώπη. Αλλά τώρα μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για τις καλύτερες προοπτικές αποθήκευσης CO2 στην ήπειρο.

Η κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει το 80 τοις εκατό της υποδομής, με  1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ως μέρος ενός ευρύτερου κρατικού σχεδίου για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Για αρχή ένα εργοστάσιο τσιμέντου και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στην περιοχή του Όσλο, πρόκειται να στείλουν τα ανεπιθύμητα άεριά τους στην νέα μονάδα.

Η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να προσελκύσει ξένες εταιρείες για επενδύσεις.

Το υγροποιημένο CO2 θα μεταφέρεται με αγωγό σε γεωλογικούς θύλακες 2.600 μέτρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού και η ιδέα είναι ότι θα παραμείνει εκεί για πάντα.