Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πύλα UNFICYP

Διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι η κυπριακή αστυνομία ήταν ενήμερη πριν από τη διεξαγωγή της εφόδου της ψευδοαστυνομίας στην Πύλα, και διατηρώντας ίσες αποστάσεις, επιχείρησε η UNFICYP να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προέκυψαν μετά την αποκάλυψη του ΑΝΤ1 για την επιχείρηση των κατοχικών αρχών στο μικτό χωρίο τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Με ανάρτηση στο Twitter και σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για το ατόπημά της, η ειρηνευτική δύναμη στην ουσία εξισώνει τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτές του παράνομου καθεστώτος, σε ότι αφορά το καθεστώς της νεκρής ζώνης. 

«Πρέπει να συνεργαστούμε και με τις δύο πλευρές για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ. Η Κυπριακή Αστυνομία ενημερώθηκε έγκαιρα. Η UNFICYP παραμένει αμερόληπτη στις συναλλαγές και με τις δύο πλευρές ανά πάσα στιγμή». 

Ουδεμία ενημέρωση

Η θέση ότι προηγήθηκε ενημέρωση της Αστυνομίας από πλευράς UNFICYP, ωστόσο διαψεύδεται. 

Αρμόδιες πηγές επιβεβαίωσαν εκ νέου προς τον ΑΝΤ1, ότι οι αρχές της Δημοκρατίας, δεν έλαβαν καμία πληροφόρηση εκ των προτέρων από την Ειρηνευτική Δύναμη για την πραγματοποίηση της επιχείρησης από την ψευδοαστυνομία, τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Πύλα. 

Σημειώνεται, μάλιστα, η πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών να γίνουν διαβήματα ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο, με τα οποία θα εκφράζεται δυσαρέσκεια για το συγκεκριμένο περιστατικό και θα τονίζεται η ανάγκη μη επανάληψης στο μέλλον. 

Παραστάσεις ενδεχομένως να γίνουν και από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη προς το αρμόδιο συντονιστικό όργανο του διεθνούς οργανισμού για την Ειρηνευτική Δύναμη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, αρχές του μήνα κατόπιν συνεννόησης με την Ειρηνευτική Δύναμη, προηγήθηκε επιχείρηση του ειδικού ουλαμού της κυπριακής αστυνομίας στην Πύλα, για πάταξη αδικημάτων που αφορούσαν παράνομο τζόγο. 

Η επιχείρηση αυτή φαίνεται να θορύβησε τις αρχές του ψευδοκράτους, οι οποίες με την χθεσινή τους ενέργεια έσπευσαν να δηλώσουν ότι έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή. 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ψευδοαστυνομίας συνελήφθη ένας Τουρκοκύπριος από την Πύλα, ενώ η ψευδοαστυνομία αναζητεί και δεύτερο ο οποίος φέρεται να είναι διαχειριστής παράνομου καζίνο.