Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγροτης

Σε άγνωστα μονοπάτια βαδίζει ο πρωτογενής τομέας καθώς προβλέπεται δύσκολος ο Χειμώνας για τους επαγγελματίες των αγροτικών κλάδων. 

Την ώρα που οι τιμές των λιπασμάτων και ζωοτροφών, του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν σε πρωτοφανή επίπεδα, μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω της αύξησης των τιμών σε πολλά βασικά αγαθά. 

Ως αποτέλεσμα γεωργοί και κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, πως ενόψει της νέας περιόδου, δεν αποκλείεται να υπάρξει έλλειψη προϊόντων από την αγορά, αφού οι τιμές πώλησης δεν θα καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής τους. 

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΑ, Πανίκος Χάμπας

Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, η αφθονία, η άνεση που υπήρχε στο νοικοκυριό, φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει από το Φθινόπωρο και μετά. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορεί να υπάρχουν χρήματα αλλά δεν θα υπάρχει τροφή, γιατί οι γεωργοί γιατί να συνεχίσουν να παράγουν όταν ένα λίπασμα που ήταν €24 ο σάκος είναι €48

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν και οι κτηνοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, που ζητούν την ενίσχυση του κράτους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ράλι τιμών για να καταστεί το επάγγελμα τους βιώσιμο αλλά και για να μην μετακυλήσει η αύξηση του κόστους παραγωγής στους καταναλωτές. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου δήλωσε ότι

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι υπάρχει στενότητα στην εξεύρεση ζωοτροφών. Γι’ αυτό και είχαμε εισηγηθεί από τα πέρσι στην Κυβέρνηση, ότι θα έπρεπε η Κυβέρνηση το κόστος της αύξησης των ζωοτροφών να το αναλάβει το κράτος, ούτως ώστε να μην αυξηθούν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που είναι και το γάλα και το κρέας προς τον καταναλωτή.

Αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται σε οριακά επίπεδα επιβίωσης, κάποιες από αυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο για κλείσιμο τις επιχείρησης αφού δεν είναι πλέον βιώσιμες.