Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμβόλιο Pfizer Moderna

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει την επέλαση της και κατά το τρέχον έτος ο ιός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. 


Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τρέντρος Γκεμπρεγεσού

Δεν μπορούμε να πούμε πως μαθαίνουμε να ζούμε με την Covid-19, την ώρα που ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν μόνοι λόγω του ιού, όταν τώρα είμαστε 2,5 χρόνια σε πανδημία και έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αποτρέψουμε αυτούς τους θανάτους 

Από το 2019, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο νέος αυτός κορωνοϊός στην Ουχάν της Κίνας, έσβησαν 6,45 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, καθώς το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο. 

Moderna Vs Pfizer

Την ίδια ώρα, στα μαχαίρια βρίσκονται οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού, Pfizer και Moderna, με την Moderna να καταθέτει μήνυση εναντίον της Pfizer ισχυριζόμενη πως αντέγραψε την τεχνολογία mRNA που η εταιρεία είχε αναπτύξει προτού εμφανιστεί η νόσος του κορωνοϊού. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε

Καταθέτουμε αυτές της αγωγές για να προστατεύσουμε την καινοτόμο πλατφόρμα τεχνολογίας mRNA στην οποία πρωτοστατήσαμε, επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία της και κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας Covid-19 

Οι δύο εταιρείες είχαν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, προ ημερών, να εγκρίνουν τροποποιημένες εκδόσεις του αναμνηστικού εμβολίου τους έτσι ώστε να προσφέρουν προστασία έναντι των νέων παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον. 

Με τον επικεφαλής εμβολίων της FDA, δρ. Πίτερ Μάρκς να σημειώνει πως

Ελπίζουμε ότι αυτά θα έρθουν το πρώτο μέρος του Σεπτεμβρίου, και γι' αυτό εργαζόμαστε 

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφουν ύφεση, ωστόσο στη Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να ισχύει πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιες περιοχές. 

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά την ανίχνευση περιστατικών που παρουσίαζαν υψηλό πυρετό, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν τα άτομα αυτά έχουν όντως μολυνθεί από τον κορωνοϊο, καθώς η χώρα δεν διαθέτει διαγνωστικά τεστ. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας μετέδωσε, πάντως, πως τα περιστατικά αυτά οφείλονται σε γρίπη και όχι στον κορωνοϊό.