Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξηρασια καυσωνας

Καύσωνας, ανομβρία, πυρκαγιές. Αυτό ήταν το σκηνικό του καιρού στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για έναν ασυνήθιστο συνδυασμό που οδήγησε στην χειρότερη ξηρασία στην Ευρώπη εδώ και πέντε αιώνες. 

«Όντως, υπήρξαν και άλλα ζεστά καλοκαίρια και άλλα καλοκαίρια που ήταν ξηρά. Αυτό το καλοκαίρι, είχαμε θερμοκρασίες ρεκόρ σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, σε όλη τη Γαλλία και τη βόρεια Γερμανία, τη Δανία. Και βλέπουμε επίσης χαμηλά επίπεδα ρεκόρ της στάθμης των ποταμών σε όλη την Ευρώπη. Αυτός ο συνδυασμός είναι αρκετά ασυνήθιστος», σημείωσε ο Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Bristol, Dr Vikki Thompson.  

Πυροσβέστες ανά την Ευρώπη έδιναν σχεδόν καθημερινά μάχη με τις φλόγες. 

Δασικές περιοχές έγιναν στάχτη. Πιο πρόσφατη η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Βαλένσια της Ισπανίας.  
«Έχουμε δει πυρκαγιές σε περιοχές της Ευρώπης που δεν αναμέναμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες επιπτώσεις εξαιτίας της ζέστης και της ξηρασίας στο παρελθόν», σημείωσε ο  Dr Thompson. 

Στο έλεος της ξηρασίας βρίσκεται και η κεντρική Κίνα. 
Ο ποταμός Γιαγκ-Τσε, τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, έχει συρρικνωθεί προκαλώντας τεράστιες απώλειες στις καλλιέργειες την ώρα που ψάρια επιπλέουν νερά στην επιφάνεια ποταμών. 
Οι αρχές στην επαρχία Τσονγκίνγκ αναφέρουν ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν έλλειψη πόσιμου νερού με τις αρμόδιες υπηρεσίες να σπεύδουν ήδη στις επηρεαζόμενες περιοχές προσφέροντας νερό στους κατοίκους. 


Από την άλλη, στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε η Νέα Ζηλανδία 

Αρχές και κόσμος μετρούν τις πληγές που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα το μακρινό νησί. 


«Χάσαμε όλες τις παιδικές μας αναμνήσεις, τις φωτογραφίες. Όντως, είναι λυπηρό», δήλωσε κάτοικος της Νέας Ζηλανδίας,  Hanna Steward. 

«Ο κόσμος δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Μιλάμε για εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί οπότε θα είναι μια μεγάλη, θα είναι μια μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης», σημείωσε ο Δήμαρχος της Nelson, Rachel Reese. 

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία μετά από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσε μουσώνας στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. 

«Το σπίτι μου έχει πλημμυρίσει και ο δρόμος κοντά του είναι καλυμμένος με νερό μέχρι το γόνατο. Δεν μπορούμε να ζήσουμε ενώ βρέχει μέσα στο σπίτι μας. Όλοι βγαίνουν στο δρόμο», δήλωσε κάτοικος πλημμυρισμένης περιοχής, Adhir Kumar Nath. 

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε γέφυρα, οδηγώντας στο θάνατο δύο ανθρώπους.