Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ισαάκ Σολωμού

Άσβεστη παραμένει μετά από 26 χρόνια η μνήμη των ηρώων, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Για άλλη μια χρονιά, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», οργανώνει εκδηλώσεις οι οποίες σκοπό να έχουν να υπενθυμίσουν πως οι ήρωες δεν ξεχνιούνται, αλλά αποτελούν ζωντανά παραδείγματα αφύπνισης της κοινωνίας.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε ο Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας και τον φετινό συμβολισμό που κουβαλά η φετινή χρονιά, η οποία συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Όπως και πέρσι με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Πρωτοβουλία Μνήμης προσάρμοσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, το τριήμερο πρόγραμμα δράσεων συμβολικά από την Λεμεσό την Παρασκευή (05/08), από το Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, για να ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα εκδηλώσεων στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στην Λευκωσία.

Επ΄αυτού ο κ. Μιχαηλίδης σχολίασε πως

Θέλαμε να εμπλέξουμε την μνήμη της Μικράς Ασίας στο φετινό οδοιπορικό, όπως κάναμε πέρσι με μια μεγάλη πορεία στην Ελλάδα, από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Όλο αυτό που θυμηθούμε μέσω αυτού του οδοιπορικού, θα το κουβαλήσουμε φυσικά στην Δερύνεια, προς τιμή του Τάσου και του Σολωμού

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες πορείες από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, με προσυγκεντρώσεις στις 18:00 το απόγευμα, και τελικό προορισμό το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμή των δυο ηρώων, στις 20:00 το βράδυ.

Το τριήμερο εκδηλώσεων ολοκληρώνεται την Κυριακή με το 26ο ετήσιο μνημόσυνο, που θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.