Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμβόλια ευλογιά των πιθηκών

Θέμα ημερών η άφιξη στην Κύπρο των πρώτων εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Υγείας και της Ευρωπαίας Επιτρόπου υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε θετικά στο αίτημα της χώρας μας για επίσπευση της διαδικασίας αποστολής των εμβολίων. Ως εκ τούτου τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο 440 δόσεις εμβολίων.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο υγείας διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τουλάχιστον τέσσερις χώρες οι οποίες έχουν δηλώσει πρόθυμες να αποστείλουν μικρή ποσότητα εμβολίων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου

Από την αρχή η Κύπρος έχει ενταχθεί στην κοινή προσπάθεια για προμήθεια, έτσι ώστε να παραλάβουμε εμβόλια και φάρμακα. Συμμετέχουμε στην κοινή προμήθεια και αναμένουμε να αφιχθούν το επόμενο διάστημα στην Κύπρο

Σημειώνεται πως το εμβόλιο κατά της Ευλογιάς των Πιθήκων δεν χορηγείται στα θετικά περιστατικά αλλά συστήνεται για τους επαγγελματίες υγείας και τις στενές επαφές του θετικού περιστατικού.

Απορρίπτει τις καταγγελίες

Το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει στο μεταξύ τα όσα κατήγγειλε χθες το βράδυ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΡΙΚ η μητέρα του 40χρονου που διαγνώστηκε με Ευλογιά την Πιθήκων, περί επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του λόγω έλλειψης ειδικών φαρμάκων. 

Σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, σημείωσε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την συγκεκριμένη νόσο, πέραν του εμβολίου Imvanex, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η κατάσταση της υγείας του 40χρονου δεν έχει επιδεινωθεί. 

Όπως δήλωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου

Όσον αφορά τις αναφορές της οικογενείας του ασθενούς, είναι κάτι το οποίο αφουγκράζεται το Υπουργείο Υγείας, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία, είτε από τους θεράποντες γιατρούς, είτε από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας με την οικογένεια 

Ο 40χρονος ο οποίος νοσηλεύεται στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο Νοσοκομείο Αναφοράς λαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η οποία δίδεται σε όλους τους ασθενείς παγκοσμίως καθώς το φάρμακο το οποίο εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ με τη διαδικασία των εξαιρετικών περιστάσεων δεν είναι ακόμη διαθέσιμο.