Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί χαλουμιού εκφράζουν ανησυχία για την τροπή των εξελίξεων στην υπόθεση της εξαγωγής του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίμπρις Ποστασί» γράφει ότι το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» εξέφρασε την ενόχληση που αισθάνονται οι Τ/κ παραγωγοί χαλουμιού επειδή «η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφασίζει μόνη της σε αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», οι παραγωγοί χαλουμιού συναντήθηκαν υπό την προεδρία του «προέδρου» του «επιμελητηρίου» Αλί Καματζίογλου για να αξιολογήσουν τις μονομερείς, όπως τις χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, αποφάσεις που ελήφθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους γαλακτοπαραγωγούς και τους παραγωγούς χαλουμιού σχετικά με το θέμα της κατοχύρωσης.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε δυσφορία για το ότι οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν σχετικά με την κατοχύρωση του χαλουμιού έγιναν χωρίς διαβούλευση ή συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς και «αξιωματούχους».

Μετά τη συνάντηση, οι παραγωγοί τόνισαν ότι το χαλούμι είναι ένα κοινό γεωγραφικό προϊόν και ότι τα όποια βήματα ή πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό θα πρέπει να γίνουν από κοινού και δήλωσαν: «Έχουμε ίσα δικαιώματα με την ελληνοκυπριακή πλευρά στο χαλλούμι. Δεν είναι δυνατόν να της επιτρέψουμε να σφετεριστεί αυτό το δικαίωμά μας».

Επιστολή στην ΕΕ

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στον παράνομο «Μπαϊράκ», ο κ. Καματζίογλου υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο ζήτημα του χαλουμιού δια μέσου του νομικού συμβούλου που παρακολουθεί το ζήτημα στις Βρυξέλλες. Η τ/κ πλευρά ετοιμάζεται να διαμαρτυρηθεί για αυτήν την εξέλιξη με μια επιστολή που θα έχει ως παραλήπτη την Ε.Ε.

Ο κ. Καματζίγλου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των Τ/κ παραγωγών χαλουμιού για τη ρωσική αγορά.  Σύμφωνα με τον ίδιον, θα πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη για το συγκεκριμένο εγχείρημα στα τέλη του Νοεμβρίου στη Ρωσία.