Τηλεόραση Ραδιόφωνο
που

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 40 λεπτών είχαν ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom, και του συμβούλου του ΠΟΥ για θέματα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής σχετικά με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), ενώ ο κ. Χατζηπαντέλα ενημέρωσε τον κ. Adhanom για τα πρωτόκολλα που έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης και για την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου.

Επίσης, έγινε ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα δεδομένα που καταγράφονται σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και για τον τρόπο διαχείρισης ενός νέου κύματος ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Όπως αναφέρθηκε, οι χώρες θα πρέπει να προωθήσουν τον εμβολιασμό ειδικά ατόμων που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και την προώθηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).

Στα σκαριά λειτουργία γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας και Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, συζήτησαν για τις ενέργειες που τροχοδρομούνται για τη λειτουργία γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, με στόχο την αναβάθμιση της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία Μεταδοτικών Νοσημάτων και Ζωονόσων.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.

«Στόχος είναι η λειτουργία αυτού του γραφείου στην Κύπρο να έχει να κάνει με τη συνεργασία των κρατών μελών της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα της Υγείας για την αναβάθμιση της αντιμετώπισης αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία μολυσματικών νοσημάτων», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Πολύ σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε τη λειτουργία του γραφείου ο κ. Αθανασίου, σημειώνοντας πως θα επιφέρει πολύ σημαντικά ωφελήματα στην Κύπρο λόγω και της γεωπολιτικής της θέσης.

Σημειώνεται, πως ο Υπουργός Υγείας βλέπει με θετικό μάτι τη λειτουργία γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο και αναμένεται να πάρει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.