Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταικα παρκα

Με κοινοπραξία Αρχιεπισκοπής και Αρχής Ηλεκτρισμού, η Κύπρος θα αποκτήσει το μεγαλύτερο πάρκο φωτοβολταϊκών, 14 στον αριθμό, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, το έργο αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνει στις κοινότητες Άγιος Ιωάννης Μαλούντας και Μιτσερού και θα ενταχθεί σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό της ΑΗΚ σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Προηγήθηκαν διαβουλέυσεις μεταξύ ΡΑΕΚ και του ημικρατικού οργανισμού, με πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Ευελπιστούμε ότι και αυτά τα έργα, αλλά και άλλα έργα, τα οποία προετοιμάζει η ΑΗΚ μέσα από το δεκαετές της πλάνο, το οποίο έχουμε συζητήσει στο υπουργείο, θα υποβληθούν ως ένας Στρατηγικός σχεδιασμός στην ΡΑΕΚ, ούτως ώστε να μπορέσει να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις», δήλωσε η Νατάσα Πηλείδου.

Ήδη η περιβαλλοντική αρχή, άναψε το πράσινο για την ανέγερση επιπλέον 10 φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 68 MW, τα οποία θα προστεθούν στα άλλα 4 δυναμικότητας 16 MW που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, υπό την κοινοπραξία ΑΗΚ- Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου Ανανεώσιμες Λτδ.

«Κοινοπραξία είμαστε από την άποψη, ότι μέχρι να φθάσουμε στο στάδιο της άδειας αδειοδότησης, εργαζόμαστε μαζί. Αλλά από κει και πέρα, εμείς ως Αρχή Ηλεκτρισμού μας ανήκουν τα οκτώ MW από τα δεκαέξι. Από τα 68, στο σύνολο της βήτα φάσης, τα μισά ανήκουν στην Αρχή Ηλεκτρισμού και τα άλλα μισά στην Αρχιεπισκοπή», υποστήριξε ο Εκτελών Χρέη Εκπροσώπου Τύπου της ΑΗΚ, Δημήτρης Ναθαναήλ.

Στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται ένας υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού, οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2025. 

«Βουνό» οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά

Την ίδια στιγμή, το φούσκωμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού, εκτόξευσε την ζήτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικίες. 
«Το 2009, εμείς λαμβάναμε γύρω στις 200 αιτήσεις τον μήνα, το 2020 με 2021, γύρω στις 400 αιτήσεις τον μήνα, και τώρα, έχουμε φθάσει για το 2022, για το πρώτο εξάμηνο, τουλάχιστον χίλιες αιτήσεις τον μήνα», είπε ο Δημήτρης Ναθαναήλ.

Σύμφωνα με τον κύριο Ναθαναήλ, το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο χορηγίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ανάγκασε την ΑΗΚ να εργάζεται υπερωρίες, Σαββατοκύριακα, αλλά και να αποσπά προσωπικό για τις ανάγκες της συγκεκριμένης υπηρεσίας.