Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Σε αναμονή του τελικού κειμένου συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την εφαρμογή της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το χαλλούμι, βρίσκεται το ΚΕΒΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής.

Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα, ο κ. Τσιακκής είπε ότι με βάση τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε στο ΚΕΒΕ, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αναμιγνύονται με την παραγωγή χαλλουμιού, δηλαδή αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους και τυροκόμους, συμφωνήθηκε η πορεία που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά την εφαρμογή πλέον της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Κύπρο για το χαλλούμι.  

Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε πως μέχρι και το τέλος του 2022 το χαλλούμι που παράγεται ως ΠΟΠ θα περιέχει κατ΄ελάχιστο 10% αιγοπρόβειο και το υπόλοιπο θα μπορεί να είναι αγελαδινό.

Πρόσθεσε πως από το 2023 και μετά θα αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι κατά 5% τον χρόνο σε μια προσπάθεια να υπάρξει σταδιακή αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειο γάλακτος ούτως ώστε σταδιακά να φθάσουμε στο 50% που προβλέπεται μέσα από το πρότυπο.

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε ότι στις επόμενες ημέρες όλα τα τυροκομεία θα πρέπει να αποταθούν και να εγγραφούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που λειτουργεί υπό το Υπουργείο Γεωργίας ούτως ώστε να πάρουν την έγκριση και να καταγραφούν ως τυροκομεία παραγωγής του προϊόντος ΠΟΠ για να μπορούν να βάζουν στο προϊόν τους το λογότυπο του ΠΟΠ.

Ωστόσο, ο κ. Τσιακκής είπε ότι επειδή στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές ποσότητες προϊόντων τα οποία «μπορεί να μην ικανοποιούν απόλυτα το πρότυπο ΠΟΠ έχει συμφωνηθεί να δοθεί μια μεταβατική περίοδος και αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Γεωργίας και προς τους τυροκόμους και προς τα σημεία πώλησης που να εξηγεί πώς θα γίνει αυτό και πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία».

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε στο ΚΥΠΕ ότι στα αρχικά εναλλακτικά σενάρια που έγιναν είναι κατά πόσον «κάποιες μεγάλες ποσότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά μπορεί να διατεθούν είτε μέσω του στρατού είτε μέσω άλλων μεγάλων δομών που έχουν μεγάλη κατανάλωση».

«Αναμένουμε ότι θα διαμορφωθεί η τελική συμφωνία και να κληθούν τα διάφορα μέρη να την συνυπογράψουν για να τεθεί σε εφαρμογή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ