Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τυμβος μακεδονιτισσας

Στις πέντε και 29 το πρωί, ήχησαν και σήμερα οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, όπως πριν από 48 χρόνια, όταν ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής, αποβιβάζονταν στην περιοχή Πέντε Μίλι της Κερύνειας και την ίδια στιγμή, σμήνη αεροσκαφών της τουρκικής αεροπορίας, κατέκλυσαν τον κυπριακό ουρανό, σκορπώντας τον όλεθρο και την καταστροφή. 

Το ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου 1974, σηματοδοτεί την απαρχή για την μεγαλύτερη τραγωδία στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και ολόκληρου του Έθνους. Την ώρα που η Αϊσέ έφτανε στην Κύπρο για διακοπές, σύμφωνα με την κωδική ονομασία του τουρκικού στρατού και την ειρηνευτική επιχείρηση κατά τους τούρκους πολιτικούς, αφήνοντας πίσω της, χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, χιλιάδες αγνοουμένους και αιχμαλώτους πολέμου που υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Τουρκίας και 200 χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. 

Τιμή και δόξα στους ήρωες

Στις οκτώ το πρωί, τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τον Τύμβο των ηρώων, επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες και για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. 

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Λευκωσία, Ιωάννης Παπαμελετίου, και σύσσωμη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του τόπου. 

Μέλη του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, φέροντας κορδέλες με τα ονόματα των κατεχόμενων πόλεων και χωριών, έραναν τους τάφους των ηρώων με λουλούδια, ενώ ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων και εψάλη ο εθνικός ύμνος. 
Μέρα εθνικής μνήμης και τιμής 

Το Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς, των αμάχων, γυναικών, παιδιών, γερόντων και όλων, όσοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα δίπλα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή. 

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. 

«Νεκροί και αγνοούμενοι, ξεριζωμός και προσφυγιά, βίωση της αδικίας και της λογικής των συμφερόντων, υποκρισία των ισχυρών που διακηρύττουν αρχές και πράττουν τα αντίθετα», δήλωσε. 

Δεν θα παραδοθούμε…

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν παρέστη στις εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο, καθότι νοσεί με κορωνοϊό, τόνισε πως σήμερα τιμούμε τους ήρωες, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Προσθέτοντας πως η τουρκική εμμονή σε απαράδεκτες θέσεις, οδηγεί σε εκτροχιασμό κάθε διαπραγματευτική διαδικασία. 

«Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την επιλογή της παράδοσης. Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος, επανενωθεί και απαλλαγμένη από εξαρτήσεις τρίτων, να δίδει πραγματικά την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους, μέσα στο πλαίσιο του κεκτημένου και των αξιών της ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος στην ανάρτηση του. 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, τόνισε πως η θυσία των πεσόντων είναι σήμερα, η απόλυτη παρακαταθήκη για όλους. 

«Είναι το δικό μας καθημερινό στοίχημα αφοσίωσης, καθήκοντος, για το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της σημαίας μας, της πατρίδας μας. Να είναι αθάνατοι», ανέφερε. 

Μήνυμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής και τιμής για τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της Κύπρου, εκφράζει με ανάρτηση του στο  Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή. 

Αργά το απόγευμα εξάλλου, τελέστηκε τρισάγιο στην Μνήμη των Ελλαδιτών και Κυπρίων αξιωματικών και οπλιτών στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στην παρουσία και της προέδρου της Βουλής. 
 

τυμβος μακεδενοτισσας
τυμβος μακεδενοτισσας
τυμβος μακεδονιτισσας
τυμβος μακεδονιτισσας
τυμβος μακεδονιτισσας
τυμβος μακεδονιτισσας
τυμβος μακεδονιτισσας
τυμβος μακεδονιτισσας
τυμβος μακεδονιτισσας