Τηλεόραση Ραδιόφωνο
nord stream 1

Η τουρμπίνα που λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1 και η οποία βρισκόταν για επισκευή στον Καναδά, έχει παραδοθεί στη Γερμανία και - εκτός απροόπτου - θα φτάσει μέσα σε πέντε ημέρες στη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η εταιρεία Siemens Energy δεν θέλησε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, αλλά και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Ακόμα και αν πράγματι φτάσει σε πέντε ημέρες στη Ρωσία το εξάρτημα, είναι αμφίβολο αν θα τοποθετηθεί στον αγωγό εντός του διαστήματος που διαρκούν οι εργασίες συντήρησης -οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως τις 21 Ιουλίου- αναφέρει το δημοσίευμα, που παραθέτει χθεσινή δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, ότι πρόκειται για εφεδρική τουρμπίνα, και μάλιστα προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, μετά και τη σημαντική μείωση της ροής φυσικού αερίου από την Gazprom μέσω του Nord Stream 1 ήδη πριν την έναρξη των εργασιών συντήρησης και την πίεση που άσκησε η Γερμανία στον Καναδά για την επιστροφή της τουρμπίνας, η οποία τελικά παραδόθηκε στη Γερμανία και όχι απευθείας στη Ρωσία, προκειμένου να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον Καναδά, και μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθεί με την αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του καναδικού Κοινοβουλίου, ενώπιον της οποίας αναμένεται να καταθέσουν, μεταξύ άλλων, οι Πρέσβεις της Ουκρανίας, της ΕΕ και της Γερμανίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στον Καναδά ζουν περίπου 1,4 εκ. πολίτες ουκρανικής καταγωγής, εκεί βρίσκεται επομένως η δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της ουκρανικής διασποράς, μετά τη Ρωσία, και ότι το «Ουκρανο-Καναδικό Κογκρέσο (UCC)» κάλεσε την Κυβέρνηση της χώρας να άρει την κατ’ εξαίρεση έγκριση εξαγωγής της τουρμπίνας. Πάντως, ο Καναδός Πρωθυπουργός, Τριντό, με πρόσφατες δηλώσεις του υπερασπίστηκε την απόφαση της Κυβέρνησής του να παραδώσει το εξάρτημα στη Γερμανία.