Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αντωνιου - αγαθαγγελου

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμάς Αντωνίου, δεν αποκλείεται να υποβάλει την παραίτησή του ως αντίδραση στον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου, προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι έντονες αντιδράσεις για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου ενώ στο κάδρο των αντιδράσεων μπαίνει και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα την οποία νομικοί αμφισβητούν δημόσια.

Συζήτηση στην επιτροπή Υγείας της Βουλής

Ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της Βουλής Ευθύμιος Δίπλαρος συγκάλεσε για τη Δευτέρα ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της υγείας. Αν και η σύσκεψη δεν έγινε με αφορμή τον διορισμό Αγαθαγγέλου, αναμένεται ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας. Ο κ. Δίπλαρος απηύθυνε έκκληση να πέσουν οι τόνοι και τόνισε ότι η επιτροπή Υγείας δεν θα επιτρέψει σε κανένα να αλλοιώσει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.  

Θα παραιτηθεί και ο Θωμάς Αντωνίου;

Όλοι τώρα έχουν στραμμένο το βλέμμα στην απόφαση που θα λάβει ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος δεν αποκλείεται να υποβάλει και τη δική του παραίτηση. Την απογοήτευσή του από τον διορισμό Αγαθαγγέλου επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο ant1live, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για «κεραυνό εν αιθρία» αφού ο ίδιος δεν είχε λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση πριν την ανακοίνωση του διορισμού. Επιβεβαίωσε επίσης ότι από την περασμένη Πέμπτη δήλωσε στο δ.σ. του ΟΑΥ ότι το ενδεχόμενο να υποβάλει παραίτηση παραμένει ανοικτό και αποχώρησε από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όπως μας δήλωσε, η τελική του απόφαση θα ληφθεί στα επόμενα 24ωρα. Σημειώνεται ότι η θητεία του κ. Αντωνίου λήγει τον Ιανουάριο του 2023.

Ορυμαγδός αντιδράσεων

Ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου έχει ως γνωστόν προκαλέσει την παραίτηση του μέλους του δ.σ. του ΟΑΥ Μελίνας Πύργου η οποία μίλησε για διαπλοκή και την έντονη αντίδραση των δύο πρώην υπουργών Υγείας Παμπορίδη και Ιωάννου αλλά και κομμάτων και οργανώσεων. Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Υγείας να ανακαλέσουν αμέσως τον διορισμό, εάν θέλουν να πείσουν ότι δεν έχουν αποφασίσει το ξήλωμα του ΓεΣΥ εκ των έσω.

Στις έντονες αντιδράσεις προστέθηκε και η φωνή των οργανωμένων ασθενών με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριο Κουλούμα να καταγγέλλει προσπάθειες αποδόμησης όσων κτίστηκαν με κόπο και αίμα και καθυστέρηση δεκαετιών.

Η ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί αχρείαστη ενέργεια τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ και χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις εκδηλούμενες αντιδράσεις από οργανωμένα κοινωνικά σύνολα.

Η «Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ», στην οποία συμμετέχουν περίπου 15 οργανώσεις και συντεχνίες, έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα έκτακτη συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει πως θα διαμαρτυρηθεί για τον διορισμό Αγαθαγγέλου, χωρίς να αποκλείονται και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης δήλωσε ότι θα υποβάλει πρόταση για αποχώρηση της οργάνωσής του από την ΟΕΒ, την οποία θα εκπροσωπεί στον ΟΑΥ ο Πέτρος Αγαθαγγέλου.  

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβιβάστου, Ηλιάνα Νικολάου και της ζήτησε να εξετάσει αν ο διορισμός συγκρούεται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

 

Αμφισβήτηση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα

Η έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Υγείας για τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου δεν αφορά μόνο τη δυσλειτουργία που έχει προκληθεί στο δ.σ. του ΟΑΥ. Επεκτείνεται και στην αμφισβήτηση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα που φαίνεται να εγκρίνει τον διορισμό ως μη παράνομο και ότι δεν συνιστά σύγκρουση συμφέροντος. Αντιδράσεις κατά της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα προκλήθηκαν τόσο από τον δικηγόρο, πρώην υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, όσο και από τον νομικό Κρις Τριανταφυλλίδη ο οποίος προειδοποίησε ότι αποφάσεις του ΟΑΥ κινδυνεύουν να ακυρώνονται από το Διοικητικό Δικαστήριο «με το συνεπακόλουθο κόστος και χάος, λόγω της παράνομης συμμετοχής σ αυτό ιατρού, του Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου».

Αμφισβήτηση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα έγινε και από την νομικό Μελίνα Πύργου η οποία παραιτήθηκε από το δ.σ. του ΟΑΥ. Όπως δήλωσε το Σάββατο στο κρατικό ραδιόφωνο: «υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος, αφού ο διορισμός εκπροσώπου των γιατρών δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο». Χαρακτήρισε δε τον Πέτρο Αγαθαγγέλου ως το μεγαλύτερο πολέμιο του ΓεΣΥ. Η κ. Πύργου εξέφρασε διαφωνία και με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ είναι μόνο ένα από τα δεκατρία μέλη του ΟΑΥ και δεν μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες. Διατύπωσε ωστόσο την εκτίμηση ότι δεν κινδυνεύει το ΓεΣΥ.