Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πετρος αγαθαγγελου


Την πρώτη παραίτηση έφερε ο διορισμός του Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. 

Μία ημέρα μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η νομικός και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στον Οργανισμό, Μελίνα Πύργου, αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο, αφήνοντας αιχμές για διαπλοκή. 

«Μετά τον χθεσινό διορισμό του Αγαθάγγελου στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας υπέβαλα σήμερα την παραίτηση μου από το ΔΣ ως διαμαρτυρία για τον διορισμό. Άνθρωπος που πολέμησε το ΓεΣΥ και αντιπροσωπεύει τους γιατρούς - κυρίως αυτούς εκτός ΓεΣΥ, να είναι τώρα στο ΔΣ... Πόση διαπλοκή;» 

Λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε έντονο ύφος και μέσα από πέντε σημεία, απαντούσε, με γραπτή δήλωση, στις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός Αγαθαγγέλου τονίζοντας ότι η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν πρόκειται να αλλάξει. 

«Με θλίβει γιατί κάποιοι εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του ΓΕΣΥ αγνοώντας ότι ήταν η δική μου αποφασιστικότητα και βούληση που οδήγησε, ύστερα από δεκαετίες, στην ιστορική εισαγωγή του νέου συστήματος Υγείας. Θέλω να επαναλάβω με τον πλέον αυστηρό τρόπο, πως δεν θα ανεχθώ από τον οποιονδήποτε έστω και να αποπειραθεί να αλλοιώσει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, ούτε βεβαίως να αμφισβητεί τις προθέσεις μου», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Παρουσιάζοντας το σκεπτικό πίσω από το διορισμό Αγαθαγγέλου, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν έγινε βάσει των απόψεων που εξέφρασε στο παρελθόν, αλλά υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου του ΠΙΣ και ως εκπροσώπου της ΟΕΒ. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ αποτελείται από 13 μέλη και είναι το ελάχιστον ατυχές, κάποιοι να ισχυρίζονται ότι ο διορισμός ενός μέλους, που εξέφρασε στο παρελθόν αντίθετες απόψεις, θα οδηγήσει δήθεν το ΓΕΣΥ σε κατάρρευση ή θα αλλοιώσει τη δομή και τη φιλοσοφία του. Δεν ανέμενα τέτοια υποτιμητική αναφορά για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ». 

Εν μέσω των αντιδράσεων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής αποτάθηκε για το θέμα στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ασυμβίβαστου. 

«Χωρίς να κάνω τον δικαστή ή να έχω γνωμοδοτήσει έχω ζητήσει από την καθ' ύλην αρμόδια επιτροπή να εξετάσει κατά πόσο είναι συμβατός ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου. 

Αντιδράσεων συνέχεια…

Πνέει μένεα η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου για τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου. 

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό τον τίτλο, «Τελικά Πρόεδρε, πνίγετε το παιδί σας με τα χέρια σας», αναφέρει ότι η κυβέρνηση ξηλώνει ότι έκτισε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εννέα χρόνων. 

Ο Γραμματέας του ΟΣΑΚ, Πάμπος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως, «όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σύσκεψη που είχαμε μας διαβεβαίωνε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι πολέμιοι του ΓεΣΥ να βρεθούν μέσα στο ΔΣ και να βλέπουμε σήμερα το συγκεκριμένο διορισμό να γίνεται από το Προεδρικό είναι πλέον μια πραγματικότητα. Ότι πάμε να αποδυναμώσουμε το ΓεΣΥ». 

Οι οργανωμένοι ασθενείς παραθέτουν σειρά ενεργειών ή καθυστερήσεων της Κυβέρνησης, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο εκσυγχρονισμός του τομέα της υγείας μακράν απέχει από τις προθέσεις του Προέδρου. 

«Κύριε Πρόεδρε, σας θέτουμε προ των ευθυνών σας. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στο Υπουργείο Υγείας, υπάρχει και λειτουργεί υπόγεια ένα βαθύ κράτος το οποίο αποδεδειγμένα πλέον η Κυβέρνηση σας φαίνεται να θρέφει» αναφέρει το ΟΣΑΚ. 

Απογοήτευση για το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου εξέφρασε σήμερα η ΣΕΚ, καλώντας τον Πρόεδρο να αφουγκραστεί το δημόσιο αίσθημα και να μην ακυρώσει την τεράστια κοινωνική μεταρρύθμιση που φέρει τη δική του σφραγίδα. 

Σε έντονο ύφος η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ και του Γενικού του Γραμματέα, Στέφανου Στεφάνου, αλλά και οι νέες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη. 

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν άντεξε τελικά και έγινε «παιδοκτόνος». Ο διορισμός Αγαθαγγέλου στο Συμβούλιο του ΟΑΥ αποτελεί άλλο ένα τέχνασμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του ΓεΣΥ. Θα βρουν απέναντι τους το ΑΚΕΛ και ολόκληρη την κοινωνία», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 

Ο πρώην Υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποιον και αν του πρότειναν όφειλε να ασκήσει τη διακριτική του εξουσία και να πει ναι ή όχι. Την άσκησε και είπε ναι. Ας πάρει την ευθύνη». 

Εξάλλου, το Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, έκανε λόγο για κάλυψη ενός κενού, με τον διορισμό του Προέδρου του, και υποστήριξε πως το ΓεΣΥ δεν κινδυνεύει από την παρουσία του ΠΙΣ στα διοικητικά του όργανα, αλλά από τον συνειδητό και παντελώς αναίτιο παραγκωνισμό του θεσμικού φορέα της ιατρικής κοινότητας, σε ένα χώρο όπου η εμπειρογνωμοσύνη του είναι όχι απλά χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη.