Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Τελεσίγραφο έδωσε στους τυροκόμους το Υπουργείο Γεωργίας, ώστε από Δευτέρας στην αγορά να διατίθενται χαλούμι ΠΟΠ και μόνο ΠΟΠ. 

Συγκεκριμένα με επιστολή που απέστειλε χθες Παρασκευή, ενημερώνει πως όσα τυροκομεία επιθυμούν να παράγουν χαλούμι θα πρέπει πλέον να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη και εξασφάλιση της σχετικής πιστοποίησης από τον φορέα ελέγχου. 

Όσα τυροκομεία δεν το πράξουν, τότε δεν θα μπορούν να εμπορεύονται το προϊόν τους με την ονομασία χαλούμι στις κυπριακές, ευρωπαϊκές και τις αγορές τρίτων χωρών. 

Το Υπουργείο Γεωργίας θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους στην αγορά για να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα που κυκλοφορούν με την ονομασία χαλούμι, προέρχονται από τυροκόμους που έχουν ενταχθεί στο σύστημα. 

Την Δευτέρα το Υπουργείο Γεωργίας θα αποστείλει επιστολές και στις υπεραγορές, με τις οποίες θα τις ενημερώσει πως φέρουν και αυτές ευθύνη, σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί ότι προωθούν προϊόντα με την επωνυμία χαλούμι τα οποία δεν είναι πιστοποιημένα ως ΠΟΠ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί μια μικρή περίοδος χάριτος σε τυροκόμους και υπεραγορές για να συμμορφωθούν, με τα νέα δεδομένα. 

Πάντως εκφράζονται ανησυχίες για απώλεια του ΠΟΠ και επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλες, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί άμεσα η Ευρωπαϊκή οδηγία που διέπει την ποσόστωση για την παρασκευή του χαλουμιού. 

«Δεν μπορεί καμιά άλλη χώρα να παράγει αυτό το προϊόν και να το ονομάζει χαλούμι. Αν πράγματι θέλουμε να το προστατεύσουμε, οφείλουμε να σεβαστούμε την βασική προϋπόθεση για έγκριση που υπάρχει στο φάκελο που είναι το ποσοστό του γάλακτος που μπαίνει στο μείγμα», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Μιχάλης Λύτρας. 

Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης με τις αγροτικές οργανώσεις και με τη συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το χαλούμι και η αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, συνεπεία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημίας.