Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Το αλαλούμ με το χαλούμι συνεχίζεται, με την κυβέρνηση ωστόσο να εμφανίζεται έτοιμη να βάλει μια και καλή τέλος το σίριαλ, εφαρμόζοντας, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις, τη νομοθεσία και το πρότυπο ΠΟΠ.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από Δευτέρα ξεκινά η εφαρμογή του ΠΟΠ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου.

Χθες πραγματοποιήθηκε επεισοδιακή συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου, οι οποίοι προσκόμισαν την τελική πρόταση της κυβέρνησης και ξεκαθάρισαν ότι αυτή δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση.

Οι διαφωνίες πάντως δεν κάμφθηκαν, ενώ από τη συνάντηση αποχώρησε διαμαρτυρόμενη η Παναγροτική Ένωση Κύπρου.

«Δυστυχώς εξακολουθούν να επιμένουν στις απόψεις τους τις αρχικές. Ζήτησαν να έχουν μερικές ημέρες παράταση για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι τυροκόμοι, οι αγελαδοτρόφοι και οι αιγοπροβατοτρόφοι και αναμένουμε την Παρασκευή να έρθουν να μας πουν αν έχουν συμφωνήσει», εξήγησε ο κ. Γρηγορίου.

Όποια εξέλιξη και να έχουν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη νομοθεσία και, όπως μας αναφέρθηκε, θα δοθούν οδηγίες ώστε από τη Δευτέρα να αποσυρθούν από την αγορά όσα προϊόντα δεν πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ θα μπει και μπλόκο στις εξαγωγές.

Καταγγελία κατά Κύπρου στην Κομισιόν

Η κυκλοφορία στην ξένη αγορά προϊόντων με την ονομασία Χαλούμι χωρίς όμως την σήμανση ΠΟΠ, έβαλε ήδη σε περιπέτειες την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι αρμόδιες αρχές της Γερμανίας εντόπισαν τυριά στην αγορά τους και αφού τα απέσυραν από τα ράφια, κατήγγειλαν την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τώρα η Λευκωσία καλείται να δώσει εξηγήσεις.

«Θα απαντήσουμε στη Γερμανία και την Κομισιόν για τις ενέργειες που κάνουμε τον τελευταίο καιρό με στόχο την εφαρμογή των προδιαγραφών ονομασίας προέλευσης του χαλουμιού. Νομίζω το θέμα είναι διαχειρίσιμο», υποστήριξε ο κ. Γρηγορίου.

«Ξέρετε πόσες χώρες καραδοκούν να εκμεταλλευτούν αυτή την αδράνεια ώστε να μας καταγγείλουν μέχρι να καταφέρουν να ρίξουν το χαλούμι για να μπορούν να παράγουν το προϊόν που με χίλιους κόπους καταφέραμε να κατοχυρώσουμε;», δήλωσε με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου.

Βολές κατά της Κυβέρνησης

Στον τοίχο στήνουν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων και απαιτούν την εφαρμογή της νομοθεσίας άμεσα και χωρίς αστερίσκους.

«Η κυβέρνηση να σταματήσει τις επικίνδυνες ακροβασίες στο θέμα και να εφαρμόσει πιστά τις νομοθεσίες, αλλιώς θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Γιαννάκης Γαβριήλ.

«Είναι φανερό ότι οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης θέτουν εν κινδύνω την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ που πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

«Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι οδηγούν την Κύπρο για ακόμη μια φορά ενώπιον της Ευρώπης... για θέματα παρατυπίας και απάτης», υποστήριξαν σε δική τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι.