Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε διάφορα σημεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως στις 13 Ιουλίου θα υπογραφεί η σύμβαση για ανακατασκευή του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας, με προϋπολογισμό 13 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκεια εκτέλεσης του έργου τα δύο χρόνια.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι «η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια απόφασης για περιοδεία των μελών της Επιτροπής Μεταφορών σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου για να δούμε επί τόπου τα διάφορα έργα και προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, συζητώντας τα και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τις Τοπικές και άλλες αρχές».
Πρόσθεσε ότι «η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ήταν η τελευταία επίσκεψη των μελών της Επιτροπής και αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σωτήρας Γεώργιο Τάκκα, για το δρόμο Σωτήρας – Δερύνειας ο οποίος δεν έτυχε οποιασδήποτε ανακατασκευής εδώ και 50 χρόνια. Μετά την κατακύρωση των προσφορών, στις 13 Ιουλίου θα υπογραφεί η σύμβαση με τους εργολάβους του έργου, το οποίο υπολογίζεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ με διάρκεια κατασκευής δύο περίπου χρόνια». Σημείωσε πως «με την κατασκευή του δρόμου θα γίνει πιο ασφαλές το οδικό δίκτυο και στην συγκεκριμένη περιοχή».
Ο κ. Μουσιούττας είπε ακόμα ότι στη συνέχεια η Επιτροπή επισκέφθηκε τη Λεωφόρο Κάππαρη στον Πρωταρά, προέκταση του οποίου καταλήγει στην Λεωφόρο Κέννετυ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Η κατασκευή του δρόμου ξεκίνησε με βάση τα σημερινά πρότυπα, το έργο βρίσκεται περίπου στη μέση, ωστόσο υπάρχει ένα θέμα με απαλλοτριώσεις σε κάποιο σημείο, είπε και σημείωσε πως στο σημείο πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη.
Ο τρίτος σταθμός της Επιτροπής Μεταφορών ήταν το λιμανάκι της Αγίας Νάπας όπου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Δήμαρχο Χρήστο Ζαννέττου με τον οποίο, όπως είπε ο Μαρίνος Μουσιούττας «συζητήθηκε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού που υπάρχει σε ψαρόβαρκες, τράτες. Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι πριν από 15 χρόνια εκπονήθηκε μελέτη προκειμένου να γίνει λιμενοβραχίονας με στόχο να επεκταθεί το λιμανάκι, ωστόσο δεν υπήρξε απόφαση, λόγω διαφωνίας που υπήρχε για τον αριθμό των βαρκών που θα φιλοξενούσε».
Ωστόσο σημείωσε «με το κλείσιμο άλλων μικρών αλιευτικών καταφυγίων, επαναφέρεται επιτακτικά η ανάγκη για μελέτη από τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες, ούτως ώστε να εξευρεθεί ο αναγκαίος προϋπολογισμός ώστε να κατασκευαστεί ένα πρόσθετο λιμενικό καταφύγιο, το οποίο ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επειδή ακριβώς υπάρχει η ανάγκη για ελλιμενισμό περισσότερων μικρών σκαφών στη περιοχή, η κατασκευή νέου λιμενικού καταφύγιου κρίνεται», ενδεχομένως απαραίτητη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών είπε επίσης ότι «τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν το Γραφείο του Επαρχιακού Μηχανικού Δημοσίων Εργων Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, στη παρουσία των Δημάρχων Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Δερύνειας. Στη συνάντηση έγινε περιγραφή των έργων που χειρίζεται το Τμήμα Δημοσίων Εργων, δηλαδή την αναβάθμιση της λεωφόρου Κάππαρη στο Παραλίμνι» είπε και σημείωσε πως «ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι για συντήρηση της οδοποιίας, ωστόσο αναμένεται η λήξη της καλοκαιρινής σαιζόν για αξιοποίηση του».
Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «διαφάνηκε και το θέμα της τρομερής υποστελέχωσης του Γραφείου και άλλων κυβερνητικών Υπηρεσιών στη περιοχή, όπως του Τμήματος Οδικών Μεταφορών το οποίο ήταν κλειστό για ενάμιση περίπου μήνα, λόγω απουσίας του προσωπικού για διάφορους λόγου. Αποτέλεσμα ήταν το κοινό να ταλαιπωρείται αφάνταστα, αφού αναγκαζόταν να μεταβαίνει στη Λάρνακα για να εξυπηρετηθεί» είπε και σημείωσε πως το κεντρικό Κράτος θα πρέπει να δει πως στελεχώνονται τα επαρχιακά Γραφεία για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.
Χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική γιατί ήρθαν στην επιφάνεια θέματα τα οποία μπορούν να εγγραφούν και ως αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή Μεταφορών ώστε να συζητηθούν εις βάρος. Ταυτόχρονα υπήρξαν και ερωτήματα τα οποία θα θέσουμε προς το Κράτος για να έχουμε απαντήσεις».
Θεωρώ κατέληξε ο κ. Μουσιούττας ότι «τέτοιες συναντήσεις είναι εποικοδομητικές και η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Δεν θα κάνουμε θαύματα αλλά η κατάσταση μπορεί να γίνει καλύτερη», κατέληξε.