Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

Ηλεκτρικό ρεύμα στα Κατεχόμενα παρέχει από χθες βράδυ η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς δόθηκε το «πράσινο» φως στον Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας. Η νέα παροχή θα καλυφθεί με οικονομική δαπάνη από την πλευρά των κατεχομένων και όχι μέσω συμψηφισμού όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για τις διακοπές ρεύματος είναι έντονες και από παντού.

Σε παρέμβαση του στο «Μέρα Μεσημέρι», ο εκπρόσωπος τύπου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, Βραχίμης Κουτσολουκάς, αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τ/κ πλευρά.

Σύμφωνα με τον κύριο Κουτσολουκά, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα καυσίμων στα Κατεχόμενα οπόταν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Έτσι, υποβλήθηκε αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για παροχή ενέργειας για να καλύψουν όσο το μεγαλύτερο ποσοστό ζήτησης».

«Το αίτημα αυτό εγκρίθηκε και από χθες έχει ξεκινήσει η παροχή ενέργειας με βάση τις διαθέσιμες μονάδες παραγωγής και πρόγραμμα παραγωγής που έχουμε στις ελεύθερες περιοχές», πρόσθεσε.

Το ρεύμα που ζητούν και η συμφωνία

Ο κύριος Κουτσολουκάς, είπε ότι, «μπορούμε να ικανοποιήσουμε ένα μέρος αυτών των αναγκών, καθώς στα κατεχόμενα χρειάζονται πέραν των 100 μεγαβάτ και δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Οπόταν η παροχή που στέλνουμε προς τα κατεχόμενα περιορίζεται με βάση τη διαθεσιμότητα τη δική μας και όχι τις συνολικές ανάγκες της που έχει η τ/κ πλευρά»

Για το γεγονός ότι υπήρξε οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ότι, «αν και οι πρόνοιες των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προβλέπουν να γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός των ποσοτήτων ενέργειας που ανταλλάσσονται, αυτό το αίτημα αποτελούσε μια ειδική περίπτωση, έτσι κρίθηκε ορθό να διευθετηθεί οικονομικά». Σημειώνεται πως υπάρχει συμφωνημένη φόρμουλα για το πως πληρώνεται ο ηλεκτρισμός που παρέχεται ανάλογα με το κόστος των καυσίμων και το κόστος παραγωγής.

Έντονες αντιδράσεις από παντού στα κατεχόμενα

Συνεχίζονται και σήμερα οι μεγάλες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, γεγονός που έχει προκαλέσει από χθες αντιδράσεις για τις συνέπειες στην εμπορική και κοινωνική ζωή αλλά και στη λειτουργία νοσοκομείων, κλινικών και την κατάσταση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι διακοπές ρεύματος προκάλεσαν αντιδράσεις από πολίτες και οργανωμένα σύνολα.

Ο τ/κ ιατρικός σύλλογος με ανακοίνωσή του σημείωσε χθες βράδυ τον κίνδυνο που διατρέχουν με τις διακοπές όσοι είναι συνδεδεμένοι με μηχανική υποστήριξη για να παραμένουν στη ζωή. Η Κίπρις δημοσιεύει σήμερα φωτογραφία της μικρής Άσια που είναι συνδεδεμένη με μηχάνημα υποστήριξης (τραχειοτομή) και διερωτάται: «Ενώ εσείς δεν μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας για 5 λεπτά, πώς περιμένετε από μας να μείνουμε χωρίς ανάσα για ώρες;».

Ο ιατρικός σύλλογος αναφέρει ότι η συχνότητα των διακοπών ρεύματος στα νοσοκομεία και η παράταση της διάρκειας, άρχισαν να προκαλούν προβλήματα στην ενεργοποίηση και επάρκεια των γεννητριών, καθώς και προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη ή στην παροχή υπηρεσιών. Εφιστά δε την προσοχή στους ασθενείς που είναι στο σπίτι και χρειάζονται ρεύμα για τα μηχανήματα υποστήριξης με τα οποία είναι συνδεδεμένοι. «Καλούμε όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους να πάρουν άμεσα μέτρα πριν χάσουμε ζωές», σημειώνει.

Η Κίπρις γράφει ότι προβλήματα υπήρξαν χθες τόσο στο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα παντού, δεν δούλευαν οι τομογράφοι, άλλα μηχανήματα ιατρικών εξετάσεων και πολλοί που είχαν ραντεβού αναγκάστηκαν να περιμένουν για ώρες. Εκτός λειτουργίας, προστίθεται, ήταν και τα κλιματιστικά με τη ζέστη να είναι ανυπόφορη για ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και επισκέπτες.

Ο «δήμος» Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα διαθέτει αίθουσα για 33 ασθενείς με μηχανήματα υποστήριξης που χρειάζονται αδιάκοπα ρεύμα.

«Βαρεθήκαμε πια» αναφέρει η ανακοίνωση της ένωσης ιδιοκτητών εστιατορίων καθώς λόγω των μεγάλων διακοπών ρεύματος δεν μπόρεσαν χθες αρκετοί να δουλέψουν. Περνάνε ήδη δύσκολες μέρες λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρει ανακοίνωση της ένωσης, και τώρα οι μεγάλες διακοπές τους υποχρεώνουν ν’ αγοράσουν και γεννήτριες. Οι «πρωθυπουργοί» και οι «υπουργοί» αλλάζουν, σημειώνεται, ο κάθε καινούργιος («υπουργός») δίνει κούφιες υποσχέσεις και σε μια βδομάδα η κρίση είναι ακόμα πιο βαθιά. «Έχουμε βαρεθεί, έχουμε εξαντληθεί. Αν δεν μπορείς, και η παραίτηση είναι αρετή».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε την «κυβέρνηση» ότι καθε μέρα προσθέτει κι ακόμη μια δυσκολία στον κόσμο. Σημείωσε ότι χθες ο κ. Ουστέλ χθες έλεγε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα καύσιμα και σήμερα ο «πρόεδρος» της «αρχής ηλεκτρισμού» είπε ότι καύσιμα θα έρθουν μετά το μεσημέρι. Διακοπή υπήρξε και σήμερα το πρωί μεταξύ 5.30 κκαι 8.40,πρόσθεσε λέγοντας, «πέρασαν έξι μήνες, φτάνει πια. Φύγετε!»